Ajan­kohtai­sta

Helsinki aloittaa fysioterapeuttien vastaanotot terveysasemilla

Toimintamalli helpottaa lääkäreiden kuormitusta. Alustavat kokemukset ovat hyviä.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/tervas7sami.jpg
Helsinki aloittaa fysioterapeuttien vastaanotot terveysasemilla. Terapeutit ryhtyvät hoitamaan selkäkipupotilaita Jakomäen, Oulunkylän, Paloheinän, Pihlajamäen, Suutarilan, Kallion, Töölön ja Viiskulman terveysasemilla.

Kaupungin terveyslautakunta päätti asiasta eilen. Helsinki on kokeillut toimintamallia Kontulan terveysasemalla vuoden ajan, ja kokemukset ovat hyviä.

Akuutista selkäkivusta kärsiviä potilaita hoitavan fysioterapeutin vastaanotto on vaihtoehto lääkärin vastaanotolle. Näin lääkärien vastaanottoaikoja vapautuu vaativampien potilaiden hoitoon.

Va kaupunginsairaalan johtajalääkärin Pertti Heikkilän mukaan toimintamalli on helpottanut lääkäreiden kuormitusta. Ensivaiheen seurannassa vain 6 %:ssa tapauksista fysioterapeutti konsultoi lääkäriä, ja 3 % potilaista ohjattiin fysioterapeutilta lääkärin vastaanotolle.

– Myös potilaat ovat olleet tyytyväisiä. Fysioterapeutilla on enemmän aikaa paneutua potilaan vaivaan. Lääkäri on akuuttivastaanotossa melkoisessa aikapaineessa, Heikkilä toteaa.

Toiminta laajenee

Heikkilän mukaan Helsingin terveyskeskuksessa työskentelevät fysioterapeutit saavat lisäkoulutusta akuutista selkäkivusta kärsivien potilaiden hoidosta. Hoidon tarpeen arviota tekevillä hoitajilla on myös tietyt kriteerit siitä, milloin potilaan voi ohjata fysioterapeutin vastaanotolle.

Helsinki haluaisi laajentaa fysioterapeuttien vastaanottotoimintaa vähitellen myös muihin tuki- ja liikuntaelinsairauksista kärsiviin potilaisiin. Lisäksi toiminta halutaan laajentaa ensi vuonna kaikille terveysasemille.

Fysioterapeuttien antaman lääkkeettömän hoidon uskotaan ehkäisevän selkäpotilaiden vaivojen pitkittymistä ja kroonistumista ja tukevan potilaiden itsehoitoa.

Miia Soininen
Kuva: Sami Perttilä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030