Ajan­kohtai­sta

Lyhytterapiaa ja uusia apuvälineitä masennuksen hoitoon

Työterveyslääkärit ja -hoitajat tuntevat tarvitsevansa parempia valmiuksia masennuksen hoitamiseksi.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/masennus_panthermedia_03146239.jpg

Työterveyslaitoksen tutkimus- ja kehityshankkeessa haettiin malleja masennuksen hoidon parantamiseksi. Hankkeessa selvisi, että työterveyslääkärit ja -hoitajat tuntevat tarvitsevansa parempia valmiuksia masennuksen hoitamiseksi.

Suomessa jää joka päivä kymmenen ihmistä työkyvyttömyyseläkkeelle masennuksen vuoksi. Työterveyshuolto on avainasemassa, kun haetaan ratkaisuja työtä tekevien masennuksen hoitoon. Työterveyslääkärillä on koordinointivastuu, vaikka työntekijä saisi hoitoa erikoissairaanhoidossa. Lääkäriä ei kuitenkaan pidä jättää yksin, vaan hänellä pitäisi olla mahdollisuus konsultoida psykiatria.

Työterveyslaitoksen projektipäällikkö, työterveyshuollon erikoislääkäri Erkki Kaila arvioi, että lyhytpsykoterapia jo hoidon akuuttivaiheessa voisi olla toimiva vaihtoehto hoidon tehostamiseksi. Myös potilaat haluavat psykoterapiaa ja hoitosuositusten mukaan lyhytpsykoterapia on yhtä tehokasta kuin lääkehoito.

– Työterveyslääkärien ja -hoitajien mielestä ajanpuute vaikeuttaa masennuksen hoitoa. Masentuneen kohtaamista ja asioiden selvittelyä ei voi tehdä kiireessä. Psykoterapiassa asioiden ääreen on mahdollista pysähtyä, Kaila sanoo Työterveyslaitoksen tiedotteen mukaan.

Tutkimuksen mukaan hyvä masennuksen hoito edellyttää työterveyshuoltotiimien lisäkouluttautumista. Työterveyslääkärit ja -hoitajat kaipaisivat koulutusta esimerkiksi nykyistä helppokäyttöisempien masennuksen hoidon apuvälineiden käyttöön. Tällaisia apuvälineitä ovat muun muassa erilaiset kyselyt (PHQ-9, työkykypistemäärä), joilla voidaan nopeasti arvioida masennuksen vaikeusaste ja työntekijän työ- ja toimintakyky.

Työterveyshuollolla on tärkeä välittäjän rooli masennuspotilaiden hoidossa ja työhön paluussa. Tutkimushankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja, työeläkeyhtiö Varman ylilääkäri Jukka Kivekäs painottaa, että kansallisella tasolla masennuksen hoidon tehostamisella on mittava vaikutus myös työurien pidentymiseen.

Tutkimuksen tilasi Työeläkevakuuttajat TELA.

Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030