Ajan­kohtai­sta

Pneumokokkirokotukset eivät tavoita riskiryhmiä

Pneumokokkitaudin ilmaantuvuus Suomessa on lisääntynyt ja on todennäköisesti aiempia arvioita suurempi.

LL Peter Klementsin väitöstutkimuksesta käy ilmi, että vakavat pneumokokki-infektiot luultua yleisempiä ja riskiryhmät huonosti rokotettuja.

Pneumokokki (Streptococcus pneumoniae) on merkittävin keuhkokuumeen, aivokalvontulehduksen ja vakavan yleisinfektion aiheuttaja maailmanlaajuisesti. Pneumokokkipolysakkaridirokotetta on perinteisesti suositeltu 65 vuotta täyttäneille sekä nuoremmille, joilla on perussairautensa vuoksi erityisen suuri riski sairastua ja kuolla vakavaan pneumokokki-infektioon.

Helsingin yliopistossa 27. helmikuuta tarkastettavan väitöstutkimuksen tavoitteena oli kuvata kattavasti vakavien pneumokokki-infektioiden epidemiologia Suomessa ennen lapsille suunnatun pneumokokkikonjugaattirokotteen käyttöönottoa. Kiinnostuksen kohteena olivat vakavan pneumokokkitaudin ilmaantuvuus, riskitekijät ja kuolleisuus sekä astman ja sairaalasyntyisen taudin merkitys.

Tutkimusaineisto perustui kansalliseen, väestöpohjaiseen laboratorioseurantaan ja tiedot tapauksista kerättiin kliinisen mikrobiologian laboratorioista. Tautitapaukseksi määriteltiin veren ja/tai selkäydinnesteen positiivinen S. pneumoniae-viljelylöydös vuosina 1995–2002. Tiedot potilaiden perussairauksista saatiin yhdistämällä pneumokokkitutkimusaineisto kansallisiin, väestöpohjaisiin terveydenhuollon rekistereihin.

Vakavat pneumokokki-infektiot lisääntyivät tutkimusjakson aikana noin kolmanneksella ja suurentunut ilmaantuvuus liittyi lisääntyneeseen veriviljelynäytteiden määrään. Työikäisillä kaksi kolmasosaa infektioista ja puolet kuolemista todettiin henkilöillä, jotka eivät kuuluneet aiemmin tunnettuihin riskiryhmiin. Astmaatikkojen riski sairastua pneumokokki-infektioon oli suurentunut. Noin 10 prosenttia pneumokokkitapauksista oli sairaalasyntyisiä.

Pneumokokkitaudin ilmaantuvuus Suomessa on lisääntynyt ja todennäköisesti aiempia arvioita suurempi. Tämän tutkimuksen tulokset korostavat näiden infektioiden ennaltaehkäisyn tehostamisen tärkeyttä pneumokokkirokotuksin.

Tutkimustuloksia käytetään pneumokokkirokotussuosituksia ja -ohjelmaa uudistettaessa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030