Lehti 7: Ajan­kohtai­sta 7/1995 vsk 50 s. 747

Aikuisille poliotehoste vain riskialueille matkustettaessa

Vuonna 1985 käytännössä kaikille suomalaisille annetun poliorokotteen suositusten mukainen voimassaoloaika kuluu tänä vuonna umpeen. Sosiaali- ja terveysministeriö on kuitenkin antanut ohjeen, ettei tehosterokotuksia ole aihetta antaa aikuisväestölle yleisesti.

Suomessa ei ole esiintynyt poliota alkutalven 1985 jälkeen, ja Kansanterveyslaitoksen vasta-ainetutkimusten mukaan suomalaisten aikuisten suoja poliota vastaan on varsin hyvä. Tehokkailla rokotteilla aikaansaadun suojan on uusien tutkimusten mukaan todettu säilyvän pitempään kuin aiemmin arveltiin. Yleisiä uusintarokotuksia ei pidetä tarpeellisina useissa muissakaan maissa.

Poliotartunnan mahdollisuus on pienentynyt jatkuvasti, koska taudin esiintyminen on vähentynyt. Poliota ei esiinny Suomen lähialueilla, Länsi-Euroopassa eikä Amerikan mantereella. Sen sijaan Aasian, Afrikan ja Lähi-idän kehitysmaihin, Turkkiin ja entisen Neuvostoliiton eteläosiin Keski-Aasiaan ja Kaukasukselle matkustavien on syytä huolehtia poliosuojasta tehosterokotteella viiden vuoden välein. Yksittäisiä poliotapauksia on todettu myös Venäjällä, joskaan ei Suomen lähialueilla, sekä Ukrainassa, Moldaviassa ja Jugoslaviassa. Suosituissa turistikohteissa Kanarian saarilla ja Marokossa ei tartunnanvaaraa tällä hetkellä ole eikä tehosterokotusta sinne matkustaville tarvita.

Lue myös

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030