1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Alkaako monikanavarahoituksen vyyhti purkautua?
Ajan­kohtai­sta

Alkaako monikanavarahoituksen vyyhti purkautua?

Kela-korvaukset, matkakorvaukset, kuntoutus ja lääkekorvaukset saavat omat valmisteluryhmänsä, kun monikanavarahoituksen purkamista aletaan selvittää.

Alkaako monikanavarahoituksen vyyhti purkautua? Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Sosiaali- ja terveysministeriö asettaa neljä valmisteluryhmää monikanavarahoituksen purkamisen selvittämistä varten.

Ne tekevät valmistelutyötä myöhemmin käynnistettävän parlamentaarisen valmistelun tueksi. Niiden on määrä koota ratkaisuvaihtoehtoja aiempien selvitysten pohjalta ja selvittää vaihtoehtojen vaikutuksia.

Kela-korvausten valmisteluryhmän tehtävänä on selvittää toisaalta korvausten säilyttämistä sairaanhoitovakuutuksessa siten, että maakunnat osallistuisivat niiden rahoitukseen, toisaalta korvausten lakkauttamista siirtymäajan jälkeen. Molemmista vaihtoehdoista ryhmän on määrä tehdä vaikutusarviointi. Ryhmän puheenjohtaja on finanssineuvos Minna Liuttu.

Terveydenhuoltoon tehtävien matkojen korvaamisen valmisteluryhmä kartoittaa matkakorvausten säilyttämistä Kelalla, niiden siirtämistä sote-maakuntien vastuulle ja lisäksi sitä, onko muita korvaamis- ja järjestämistapoja. Ryhmän puheenjohtaja on hallitussihteeri Anu Kangasjärvi.

Kuntoutuksen valmisteluryhmän on määrä esittää vaihtoehtoja, joilla Kelan nyt järjestämä ja korvaama lääkinnällinen kuntoutus voidaan järjestää ja rahoittaa. Ryhmän puheenjohtaja on johtaja Liisa Siika-aho.

Lue myös

Lääkekorvauksien valmisteluryhmän tehtävä on Lääkkeiden hintalautakunnan johtaja Lauri Pelkosen johdolla selvittää kahden vaihtoehdon edellytyksiä, etuja ja haittoja. Ne ovat lääkekorvausjärjestelmän säilyttäminen Kelan toimeenpanemana ja valtion rahoitusosuuden siirto maakuntien vastuulle sekä lääkekorvausjärjestelmän lakkauttaminen siten, että järjestämisvastuu siirtyisi sote-maakunnille.

Purku on mainittu hallitusohjelmassa

Valmisteluryhmissä on asiantuntijoita sosiaali- ja terveysministeriöstä, Kelasta ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta. Kaikki puheenjohtajat ovat sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Valmistelutyötä koordinoi sosiaali- ja terveysministeriön asiaan liittyvien osastojen osastopäälliköistä koostuva koordinointiryhmä, jonka puheenjohtaja on osastopäällikkö Heli Backman sosiaali- ja terveysministeriön sosiaaliturva- ja vakuutusosastolta.

Monikanavarahoituksen purkamisen valmistelu on osa nykyistä hallitusohjelmaa.

Kirjoittajat
Minna Pihlava

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Korona koettelee vanhuksia

Vanhukset ovat olleet eristyksissä kohta vuoden. Mitä heidän kunnostaan tiedetään?

Tiedepääkirjoitus
Sepelvaltimotaudin kajoavan hoidon asema on tarkentumassa

Toimenpidetekniikat ovat kehittyneet sekä kardiologiassa että kirurgiassa, sanoo Jari Laukkanen.

Pääkirjoitus
Lääkäri on kirjoittaja

Tärkeintä on, että viesti välittyy niille lukijoille, joille se on tarkoitettu, kirjoittavat Pertti Saloheimo ja Pertti Mustajoki.

Kolumni
Kuolemattomuuden kiirastuli

Harvempi enää kuoli suorilta jaloin, kirjoittaa Jani Kaaro.

Ajassa
Videorobotti vähentää koronapotilaita hoitavien altistumisriskiä

Elisan videorobotti on ollut lääkärien ja hoitajien apuna HUS:n Kirurgisessa sairaalassa.