Lehti 39: Ajan­kohtai­sta 39/2004 vsk 59 s. 3599

Alkoholi lisää muistihäiriöitä vanhuudessa

Maira Palosuo

Keski-iässä nautitun alkoholin ja vanhuudessa esiintyvien muistihäiriöiden välisestä yhteydestä on Suomessa tehty toistaiseksi ainoa väestötason seurantatutkimus, jossa myös geneettinen taipumus on otettu huomioon. Alkumittaukset tehtiin vuosina 1972 ja 1977, jolloin seurattavat (n = 1 450) olivat noin 48-vuotiaita. Loppumittaukset tehtiin 1998, kun tavoitetut seurattavat (n = 1 000) olivat keskimäärin 71-vuotiaita.

Tutkimuksessa kartoitettiin Joensuun ja Kuopion alueella asuvien henkilöiden terveyskäyttäytymistä, terveydentilaa, todettuja sairauksia ja sosioekonomisia tekijöitä. Alkoholinkäyttöä tiedusteltiin kolmiportaisella kysymyksellä: ei koskaan, joskus (muutaman kerran vuodessa), säännöllisesti (muutaman kerran kuukaudessa - päivittäin).

Laskimoverestä määritettiin apolipoproteiini E:n alleeli 4, jonka tiedetään olevan Alzheimerin taudin tärkein geneettinen riskitekijä.

Seurantatutkimuksessa havaittiin, että riski potea vanhuuden muistihäiriöitä noudattelee U:n muotoista käyrää. Sekä keski-ikäisena täysraittiilla että alkoholin säännöllisillä käyttäjillä vanhuuden muistihäiriöiden riski oli kaksinkertainen verrattuna harvakseltaan alkoholia käyttäneisiin. Alkoholin säännöllisellä käytöllä keski-iässä oli selvä yhteys lieviin muistihäiriöihin vanhuudessa, varsinkin jos käyttäjä oli ApoE e4 -kantaja.

ApoE e4 -kantajuus ja säännöllinen alkoholin käyttö vaikuttivat myös dementiaan sairastumisen riskiin.

Lue myös

Sen sijaan vanhuudessa alkoholin käytöllä ei ollut yhteyttä lieviin muistihäiriöihin eikä dementiaan, eikä siihen vaikuttanut ApoE e4 -kantajuuskaan.

- ApoE e4:n kantajuus on selkeä muistihäiriö- ja Alzheimerin taudin riski, mutta esim. väestön geneettiseen seulontaan ei pidä missään nimessä ryhtyä, sanoo tutkimusryhmässä mukana ollut professori Hilkka Soininen Kysin neurologian klinikasta.

- Alzheimerin taudin puhkeamiseen vaikuttavat monet muutkin geenit ja myös ympäristötekijät. Pelkästään se, että kantaa tätä geeniä ei ole varma merkki siitä, että tauti syntyy, Soininen toteaa.


Kirjallisuutta
1
Lähde: Anttila T, Helkala EL, Viitanen M, Kareholt I, Fratiglioni L, Winblad B, Soininen H, Tuomilehto J, Nissinen A, Kivipelto M. Alcohol drinking in middle age and subsequent risk of mild cognitive impairment and dementia in old age: a prospective population based study. Br Med J 2004;329:539-42.
Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030