Ajan­kohtai­sta

Alkoholinkulutus vähenee, mutta yli puoli miljoonaa suomalaista juo yli riskirajojen

Kaikesta juodusta alkoholista 78 prosenttia kuluu riskikäyttöön.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1

Yli 560 000 suomalaista, vähintään 13 prosenttia, käyttää alkoholia niin paljon, että pitkäaikaisten terveyshaittojen riski on kohonnut, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreimmasta juomatapatutkimuksesta.

Tiedot on kerätty syksyllä 2016.

Humalajuomisen riskit ovat huomattavasti yleisempiä. 57 prosenttia oli edeltävän vuoden aikana juonut kerralla viisi annosta tai enemmän, mikä on humalakäytön raja.

Kaikkiaan 1,2 miljoonaa suomalaista oli kokenut edeltävän vuoden aikana haittaa humalasta, esimerkiksi riitoja, tappeluita tai tapaturmia.

Kaikesta juodusta alkoholista 78 prosenttia kuluu riskikäyttöön eli on joko riskikäyttäjän kuluttamaa tai juotu humalakäytössä.

Alkoholijuomien kokonaiskulutus 3,5-kertaistui 1960-luvun alusta vuoteen 2007, jolloin alkoholinkulutus oli Suomessa suurimmillaan, 12,7 litraa jokaista 15 vuotta täyttänyttä kohti. Huippulukemasta on tultu alas viidenneksen verran.

Lue myös

Suomalaiset juovat useimmiten, 77 prosenttia juomiskerroista, kotioloissa.

Alaikäisten juominen on vähentynyt voimakkaasti koko 2000-luvun ajan.

Juomatapatutkimus on tehty säännöllisesti vuodesta 1968. Siihen on aiemmin poimittu haastateltaviksi 15–69-vuotiaita. Uusimmassa kyselyssä mukana olivat myös 70–79-vuotiaat.

Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030