Ajan­kohtai­sta

Allerginen nuha on hoitamisen arvoinen

Allerginen nuha on merkki nenän limakalvon inflammaatiosta ja se on merkittävä astman riskitekijä – onhan kyse yksistä ja samoista hengitysteistä. Allergista nuhaa sairastavien suhteellinen astmariski on viisinkertainen. Tehostamalla allergisen nuhan hoitoa saatetaan vähentää myös astman vaaraa.

Allergialääkärien kansainvälinen työryhmä on yhteistyössä WHO:n kanssa toteutetussa ARIA-hankkeessa (Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma) laatinut allergisen nuhan uudet hoito-ohjeet. Tavoitteena on varhainen tunnistaminen ja hoito.

– Monesti potilaat vähättelevät oireitaan ja sietävät ne. Allerginen nuha on aliarvostettu, alidiagnosoitu ja alihoidettu sairaus, toteaa ARIA-ryhmän Suomen puheenjohtaja dosentti Erkka Valovirta.

– Lääkärien olisi ymmärrettävä, että allerginen nuha on tutkimisen arvoinen tauti. Hoito-ohjeissa esitetään uusi nuhan luokitus hoidon ohjaamiseksi. Luokitus perustuu toisaalta nuhan kestoon: jaksoittaisessa nuhassa oireita on ollut harvemmin kuin 4 päivänä viikossa tai alle 4 viikon ajan, jatkuvassa nuhassa nämä rajat ylittyvät. Toisaalta tarkastellaan oireita ja elämänlaatua: lievässä nuhassa uni ja päivittäiset toiminnat ovat vielä normaaleja, mutta keskivaikeassa tai vaikeassa nuhassa ongelmia ilmenee unihäiriöinä, toimintojen vaikeutumisena, työssä tai koulunkäynnissä ja oireet ovat kiusallisia.

Hoidon tavoitteena pitäisi olla oireettomuus. Allergeenia on vältettävä aina kun se on mahdollista. Lääkehoitona lievään jaksoittaiseen nuhaan suositellaan antihistamiinia ja tarvittaessa nenän limakalvoja supistavaa lääkitystä, vaikeampaan jatkuvaan nuhaan jatkuvaa kortikosteroidihoitoa. Myös astmapotilaan allergista nuhaa on hoidettava.

– Lääkitys on vieläkin varsin usein väärin valittu ja väärin ajoitettu. Varsinkin lievissä tapauksissa lääkäri vain kirjoittaa reseptin mutta hoidon tehoa ei seurata, sanoo professori Markus Rautiainen TAYS:n korva-, nenä- ja kurkkutautien klinikasta.

ARIA-ryhmä on arvioinut tutkimusnäytön suositustensa pohjaksi. Näyttöön perustuvasta hoito-ohjeesta on laadittu taskuopas lääkäreille ja hoitajille.

MARIANNE JANSSON

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030