Lehti 17: Ajan­kohtai­sta 17/2002 vsk 57 s. 1889

Alzheimer-potilaiden kuntoutuksesta alkaa laaja tutkimus Kuopiossa

Suvi Sariola

Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirien alueella alkaa Alzheimer-potilaiden laaja kuntoutustutkimus. Siinä selvitetään sopeutumisvalmennuksen ja varhaiskuntoutuksen vaikutusta potilaiden ja heidän omaishoitajiensa elämänlaatuun, toimintakykyyn ja kotona selviytymiseen. Tavoitteena on myös selvittää, voidaanko niiden avulla siirtää potilaan laitoshoidon alkamista. Tutkimuksen terveystaloustieteellisessä osuudessa selvitetään kuntoutuksen kannattavuutta.

- Alzheimer-potilaat ja heidän omaishoitajansa osallistuvat kahden vuoden aikana kuntoutussairaala Neuronissa sopeutumisvalmennuskursseihin, joilla annetaan tarkempaa tietoa taudista ja sen hoitokäytännöistä, kertoo neurologian professori Tuula Pirttilä, joka on hankkeen päätutkija.

Entuudestaan tiedetään, että mitä paremmin potilaat ja varsinkin heidän omaishoitajansa tuntevat tautia, sitä paremmin he pystyvät myös kotioloissa sopeutumaan ja löytämään ratkaisuja ongelmatilanteissa.

Etenkin potilaille järjestetään kurssien yhteydessä myös kuntoutustoimintaa, sekä muistelua että fyysistä kuntoutusta. Erityistä huomiota kiinnitetään omaishoitajan jaksamiseen ja virkistäytymiseen sekä vertaistuen löytämiseen.

- Omaishoitajan jaksamisen tiedetään olevan viime kädessä keskeinen kysymys siinä, kuinka pitkään potilas selviää omaishoitajan tukemana kotioloissa, Pirttilä toteaa.

Viisi vuotta kestävään tutkimukseen kerätään alueelta 300 omaishoitaja-potilasparia, joista sata paria satunnaistetaan sopeutumisvalmennuskursseille ja 200 paria on vertailuryhmänä. Potilaat tulevat mukaan tutkimukseen Alzheimer-dementian lievässä vaiheessa. Sopeutumisvalmennusvaihe kestää kaksi vuotta, mutta potilaita seurataan sen jälkeen vielä kolmen vuoden ajan.

Lue myös

Potilaiden kognitiivista ja yleistä toimintakykyä, oireilua ja depression esiintyvyyttä sekä omaishoitajan terveydentilaa, elämänlaatua sekä depressio- ja kuormitusoireita kartoitetaan vuosittain. Lisäksi kerätään laajasti tietoja palvelujärjestelmien ja terveydenhuollon käytöstä sekä kustannuksista.

Suomessa ei ole koskaan aikaisemmin tutkittu Alzheimer-potilaiden kuntoutusta näin laajasti ja systemaattisesti. Monitieteelliseen tutkimukseen osallistuu tutkijoita Kuopion yliopiston neurologian klinikan lisäksi mm. terveyshallinnon ja hoitotieteen laitokselta, KYS:n ja Pohjois-Karjalan keskussairaaloiden neurologian klinikoista. Lisäksi sen johtoryhmässä ovat edustettuina myös Kela, Oulun yliopiston kansanterveystieteen laitos sekä Alzheimer-keskusliitto.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030