1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Anestesiologit päivystävät mielellään Turussa
Ajan­kohtai­sta

Anestesiologit päivystävät mielellään Turussa

Anestesiologien päivystysrasitus on pysynyt kohtuullisena TYKS:n leikkausyksiköissä.

Anestesiologit päivystävät mielellään Turussa Kuva 1 / 1

TYKS:n anestesialääkäreiden leikkaussalipäivystykset kestävät arkisin 16–17 tuntia tavallisen työpäivän päälle, viikonloppupäivystykset 12 tuntia tai vähemmän.

Näin kuvaa anestesiologi Ulla Ahlmén-Laiho TYKS:n TOTEK-yksiköstä. Hän kommentoi Lääkärilehden juttua, jossa kuvattiin päivystysjärjestelyjä neljässä suomalaisessa sairaalassa (Näin Suomessa päivystetään, Lääkärilehti 50–52/2018).

Jutussa mainitaan, että TYKS:ssä anestesiologit päivystävät 24-tuntisia vuoroja. Näin ei pääsääntöisesti kuitenkaan enää ole, Ahlmén-Laiho toteaa.

Viikonloppujen etupäivystyksissä noudatetaan blokkijärjestelmää, jossa päivystys jaetaan kolmen lääkärin kesken. Ensimmäinen lääkäri päivystää perjantai-illan 15–21 sekä lauantain ja sunnuntain välisen yön 21–09. Toinen lääkäri päivystää perjantain ja lauantain välisen yön 21–09 ja sunnuntaipäivän 9–21. Kolmas lääkäri päivystää lauantaipäivän 9–21 sekä sunnuntain ja maanantain välisen yön 21–09. Maanantain hän pitää päivystysvapaata.

– Kolmas vuoro on suosituin.

Yksittäiset halukkaat tekevät ajoittain myös 24 tunnin etupäivystysvuoroja, etenkin kesäviikonloppuina. Teho-osastolla vuorot kestävät yleensä yhä 24 tuntia, samoin kuin takapäivystäjien ja vapaamuotoista päivystystä tekevien vuorot.

Tuuraajia riittää

Ahlmén-Laiho kertoo, että U-sairaalassa työskentelee aina yksi etu- ja yksi takapäivystäjä kerrallaan. U-sairaalan päivystäjät vastaavat muun muassa synnytysosaston anestesiatoiminnasta, lasten ja nuorten leikkausosaston päivystyksestä sekä lasten ja nuorten teho-osaston anestesiapalveluista.

T-sairaalassa, joka vastaa suurimmasta osasta virka-ajan ulkopuolista aikuisten päivystysleikkaustoimintaa, resursointia on viime vuosina lisätty niin, että leikkaussalipäivystyksessä on viikonloppuisin koko ajan kaksi etupäivystäjää.

Heidän lisäkseen arki-iltaisin töissä on kolmas anestesiapäivystäjä iltayhdeksään saakka.

T-sairaalassa on etupäivystämässä aina vähintään yksi kokenut, yksikön oma anestesiologi. Ahlmén-Laihon mukaan tämä madaltaa erikoistuvien ja muissa yksiköissä työskentelevien kynnystä tulla päivystämään.

– Paikalla on aina joku, joka tuntee yksikön tavat ja jolta voi kysyä.

Anestesiologeilla riittää Turussa päivystysintoa.

– Jos tuuraajia tarvitaan, vapaaehtoisia on lähes aina helppo löytää.

Lue myös

Jos joku ei halua elämäntilanteensa tai terveydentilansa vuoksi päivystää kovin paljon, sekin on mahdollista järjestää, kun yleinen päivystyshalukkuus on suurta.

Ahlmén-Laiho pohtii, että suurelle päivystyshalukkuudelle on useita syitä. Anestesiologia on toki erikoisalana sellainen, että sille erikoistuvat tietävät päätyvänsä päivystämään eläkeikään asti. Erot erikoistuvien ja erikoislääkärien päivystysten toimenkuvissa eivät ole suuria. Toisaalta riittävä resursointi tekee päivystyksestä miellyttävämpää, mikä lisää päivystyshalukkuutta.

– Päivystysaikaan saa tehdä töitä laajemmalla skaalalla kuin päivällä ja näkee mielenkiintoisia tapauksia. Sekin houkuttelee.

Viime aikoina erikoistuvista on ollut jonkin verran pulaa. Yli viittä vuoroa kuukaudessa ei taida kukaan silti nytkään leikkaussaleissa säännönmukaisesti päivystää, ellei erityisesti itse halua, Ahlmén-Laiho toteaa.

kuva: Vesa-Matti Väärä

Kirjoittajat
Hertta Vierula

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Kannabiksen käyttö ei yleistynyt alaikäisillä

Sen sijaan yli 18-vuotiailla kannabiksen kokeilu ja käyttö lisääntyivät.

Ajassa
Suomessa määrätty e-resepti käy Kroatiassa

Palvelu laajenee myöhemmin myös muihin Euroopan maihin.

Ajassa
Pihlajalinna aloittaa yt-neuvottelut

Yhtiö tavoittelee 14 miljoonan vuosittaisia säästöjä.

Ajassa
Yli 2 300 hoitoa tehtiin luovutetuilla sukusoluilla

Yli 500 itsellistä naista ja naisparia sai viime vuonna hedelmöityshoitoja Suomessa.

Tieteessä
Rusto-hiushypoplasiaa sairastavien tarkka seuranta tarpeen oireista riippumatta

Seulonta on tarpeen muun muassa keuhkomuutosten ja syöpäriskin takia, osoittaa väitöstutkimus.

Ajassa
Käärmeenpurema tappaa 81 000–138 000 ihmistä joka vuosi

Käärmeen myrkky vaarantaa miljoonien ihmisten terveyden vuosittain.