Ajan­kohtai­sta

Arvio: Ensimmäiset alle 12-vuotiaat saavat tutkimukseen liittyvän koronarokotteen Suomessa lähiviikkoina

Pfizer-Biontechin rokotetutkimukseen haetaan yli 4 600 lasta neljässä maassa.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Suomi on yksi kolmesta Euroopan maasta, jossa aletaan tutkia Pfizer-Biontechin rokotetta alle 12-vuotiailla.

Tampereen yliopiston alaisuudessa toimivan rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet arvioi, että jos kaikki sujuu odotetusti, ensimmäiset lapset saavat tutkimukseen liittyvän rokotteen lähiviikkoina.

Alaikäraja on kuusi kuukautta. Faasi 1 toteutetaan Yhdysvalloissa. Faasien 2 ja 3 osalta tutkimus laajenee Suomeen, Espanjaan ja Puolaan. Clinicaltrials.gov-sivuston mukaan siihen otetaan yli 4 600 lasta.

Suomessa tutkimukseen osallistuu Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen kymmenen tutkimusklinikkaa. Yhteensä keskuksia on noin sata, joista suurin osa sijaitsee Yhdysvalloissa.

Faasi 1 on parhaillaan meneillään Yhdysvalloissa. Siinä haetaan sopivinta rokoteannosta eri ikäluokissa edeten vanhimmista lapsista asteittain kohti nuorempia ikäluokkia.

– Kun rokoteannos on selvitetty faasi 1:n perusteella, faasi 2:n ja faasi 3:n tutkimus voi käynnistyä, Rämet sanoo.

Tutkittava rokoteväli on lapsillakin kolme viikkoa.

Tutkimuksessa lapset on jaettu kolmeen ikäryhmään: 5–11-vuotiaat, 2–5-vuotiaat ja yli 6 kuukautta vanhat alle 2-vuotiaat.

Lue myös

Suomessa tutkimukseen voi jo ilmoittautua. Siihen voi osallistua terve alle 12-vuotias lapsi, jolla ei ole todettu immuunijärjestelmää heikentävää sairautta, lapsen hyperinflammatorista oireyhtymää tai vaikeaa allergista reaktiota rokotteen annon yhteydessä.

Lapsi saa kaksi annosta joko Pfizer-Biontechin rokotetta tai lumerokotetta. Kuuden kuukauden jälkeen myös lumerokotetta saaneilla on mahdollisuus saada kaksi annosta varsinaista koronavirusrokotetta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030