1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. CPE-bakteerien aiheuttamat hoitolaitosepidemiat lisääntyivät Euroopassa
Ajan­kohtai­sta

CPE-bakteerien aiheuttamat hoitolaitosepidemiat lisääntyivät Euroopassa

Tilanne on huonontunut 11 maassa vuoden 2015 jälkeen.

CPE-bakteerien aiheuttamat hoitolaitosepidemiat lisääntyivät Euroopassa Kuva 1 / 1

Karbapenemaaseja tuottavat enterobakteerit (CPE) jatkavat leviämistään eurooppalaisissa hoitolaitoksissa, tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. 37 maan joukosta 11 kertoo tilanteen huonontuneen vuoden 2015 jälkeen. Ainoastaan yhdessä maassa tilanne on parantunut.

Suomi ja 15 muuta maata raportoivat CPE-kantojen levinneen alueellisesti useampaan eri hoitolaitokseen tai useamman alueen hoitolaitokseen. Kreikassa, Italiassa, Maltalla ja Turkissa CPE-kantoja esiintyy jatkuvasti kaikissa hoitolaitoksissa.

Suomessa varmistui viime vuonna yhteensä 73 CPE-bakteerikantaa. Löydösten määrä on lisääntynyt tasaisesti viimeisen kymmenen vuoden ajan, ja trendi on nähtävissä myös muissa Pohjoismaissa.

– CPE-kannat ovat aiheuttaneet meilläkin useita hoitolaitosrypäitä. Toistaiseksi suurin osa niistä on ollut varsin pieniä tehokkaiden torjuntatoimien ansioista, sanoo THL:n erikoistutkija Kati Räisänen.

CPE-bakteerin torjunta vaati tehostamista, koska yli puolelta tutkimukseen osallistuneista maista puuttui CPE:n kansallinen torjuntaohjelma. Kolmasosalta puuttui ohjeet infektioiden ehkäisyyn ja CPE:n torjuntaan hoitolaitoksissa.

Lue myös

Suomessa kiinnitetään huomiota erityisesti moniresistenttien bakteerien leviämisen estämiseen kansallisen Mikrobilääkeresistenssin torjuntaohjelmassa. Suomella on myös kansallinen ohje moniresistenttien bakteerien torjuntaan. Ohje kattaa myös CPE-bakteerien torjunnan.

Tiedot käyvät ilmi tuoreesta Eurosurveillance-julkaisusta.

Kuva: Fotolia

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Etusivulla juuri nyt

Kolumni
Asiantuntijat rajoillaan

Hanna Nohynek pohtii asiantuntijuuden ja lobbauksen rajoja.

Ajassa
Sote-malli sopii lääkäreille

– Hoitotakuun kiristäminen pitää toteuttaa mahdollisimman pian, Lääkäriliiton Heikki Pärnänen muistuttaa.

Ajassa
Miten Lääkäriliitto pyrkii vaikuttamaan hallitusneuvotteluihin?

Perusterveydenhuollon hoitotakuun tiivistäminen on ollut liiton ykköstavoite hallitusohjelmaan, liiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki sanoo.

Ajassa
Etätyö vaatii kokemusta

Isoin plussa on se, ettei aika kulu enää työmatkoihin – talvella saan tehdä töitä takkatulen ääressä ja kesällä terassilla, Marika Kandell sanoo.

Tieteessä
Väitös avasi uuden lähestymistavan sydänperäiseen sokkiin

Heli Tolppanen tutki EKG-muutosten sekä uusien biomerkkiaineiden ennustearvoa akuutissa sydämen vajaatoiminnassa ja sydänperäisessä sokissa.

Ajassa
Onko teillä tilaa?

Potilassiirrot välittävä ohjelmisto nopeuttaa työtä ja vähentää virheitä, kertoo ohjelmistoyhtiön toimitusjohtaja, lääkäri Taavi Saviauk.