1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. CPE-bakteerien aiheuttamat hoitolaitosepidemiat lisääntyivät Euroopassa
Ajan­kohtai­sta

CPE-bakteerien aiheuttamat hoitolaitosepidemiat lisääntyivät Euroopassa

Tilanne on huonontunut 11 maassa vuoden 2015 jälkeen.

CPE-bakteerien aiheuttamat hoitolaitosepidemiat lisääntyivät Euroopassa Kuva 1 / 1

Karbapenemaaseja tuottavat enterobakteerit (CPE) jatkavat leviämistään eurooppalaisissa hoitolaitoksissa, tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. 37 maan joukosta 11 kertoo tilanteen huonontuneen vuoden 2015 jälkeen. Ainoastaan yhdessä maassa tilanne on parantunut.

Suomi ja 15 muuta maata raportoivat CPE-kantojen levinneen alueellisesti useampaan eri hoitolaitokseen tai useamman alueen hoitolaitokseen. Kreikassa, Italiassa, Maltalla ja Turkissa CPE-kantoja esiintyy jatkuvasti kaikissa hoitolaitoksissa.

Suomessa varmistui viime vuonna yhteensä 73 CPE-bakteerikantaa. Löydösten määrä on lisääntynyt tasaisesti viimeisen kymmenen vuoden ajan, ja trendi on nähtävissä myös muissa Pohjoismaissa.

– CPE-kannat ovat aiheuttaneet meilläkin useita hoitolaitosrypäitä. Toistaiseksi suurin osa niistä on ollut varsin pieniä tehokkaiden torjuntatoimien ansioista, sanoo THL:n erikoistutkija Kati Räisänen.

CPE-bakteerin torjunta vaati tehostamista, koska yli puolelta tutkimukseen osallistuneista maista puuttui CPE:n kansallinen torjuntaohjelma. Kolmasosalta puuttui ohjeet infektioiden ehkäisyyn ja CPE:n torjuntaan hoitolaitoksissa.

Lue myös

Suomessa kiinnitetään huomiota erityisesti moniresistenttien bakteerien leviämisen estämiseen kansallisen Mikrobilääkeresistenssin torjuntaohjelmassa. Suomella on myös kansallinen ohje moniresistenttien bakteerien torjuntaan. Ohje kattaa myös CPE-bakteerien torjunnan.

Tiedot käyvät ilmi tuoreesta Eurosurveillance-julkaisusta.

Kuva: Fotolia

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Etusivulla juuri nyt

Blogi
Työtä vuorotta?

Pääsin testaamaan toisenlaista työaikaa ja huomasin nopeasti eron, kirjoittaa Terhi Savolainen.

Tieteessä
Väitös: Sote-uudistus ei onnistu ilman yhteisiä tavoitteita

Väitöstutkija ehdottaa luovan hallinnan mallia, jonka avulla voidaan johtaa ja kehittää alueellisia sote-palvelutuotannon arvoverkkoja.

Tieteessä
Nielemisvaikeus on monen sairauden oire

Potilaan huolellinen haastattelu auttaa erottamaan jatkoselvittelyjä vaativat tilat.

Tieteessä
Nuoruuden vakava mielenterveyden häiriö jättää jäljen työuraan

Mielenterveyden takia sairaalahoidossa alle 25-vuotiaana olleilla on muita heikommat näkymät työmarkkinoilla, osoittaa tutkimus.

Tieteessä
Yksinkertainen tietokonemalli voi ennustaa vamman jälkeisen nivelrikon

Menetelmää voidaan hyödyntää esimerkiksi arvioitaessa päätyykö potilas leikattavaksi.