Ajan­kohtai­sta

Diabeteksen ehkäisy myös kardiologien sydämenasiaksi

Diabeetikoista 60–70 % kuolee sydän- ja verisuonisairauksiin, ja niinpä diabeteksen odotettavissa oleva yleistyminen kuormittaa myös kardiologeja. Sydänliitto ja Diabetesliitto ovat jo käynnistäneet kampanjan yhteisen asian, aikuistyypin diabeteksen ehkäisemiseksi.

– Tulevaisuudessa suuri osa sydän- ja verisuonitautisairastavuudesta johtuu diabeteksesta, totesi professori Markku Laakso Kuopiosta Suomen Kardiologisen Seuran syyskokouksessa.

Diabeetikkojen määrän arvioidaan kaksinkertaistuvan seuraavien 15 vuoden aikana. Tämä vaikuttaa varsinkin ikäihmisten sydänsairastavuuteen. Esimerkiksi tuoreen EuroHeart-tutkimuksen mukaan 26 % sydämen vajaatoimintapotilaista oli diabeetikkoja.

– Aiemmin diabeteslääkärit ja kardiologit olivat kaukana toisistaan, mutta yhteinen alue kasvaa koko ajan, sanoo Markku Laakso.

Diabeetikkoja altistaa sydän- ja verisuonisairauksille yleisten vaaratekijöiden lisäksi insuliiniresistenssi, joka vaikuttaa kiihdyttävästi trombin muodostumisen mekanismiin. Suomesta ja Yhdysvalloista on saatu erittäin hyviä tuloksia elämäntapoihin kohdistuneista aikuistyypin diabeteksen ehkäisytutkimuksista. Diabetes oli ehkäistävissä jopa 58 %:lla tutkittavista, joilla oli heikentynyt glukoosinsieto. Näin hyvää ehkäisytulosta saadaan esimerkiksi lääkkeillä harvoin, toteaa professori Markku Laakso.

– Vaikutus ulottuu osittain myös sydän- ja verisuonitauteihin, muttei täysin, koska insuliiniresistenssi potilaille jää.

Ruokavalioon, liikuntatottumuksiin ja tupakointiin kohdistuvat elämäntapasuositukset eivät väestötasolla toteudu nopeasti, ja siksi myös lääkehoidon keinot (metformiini, ASA, verenpaine- ja lipidilääkkeet) olisi otettava laajasti ehkäisevään käyttöön.

MARIANNE JANSSON

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030