1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Duodecim palkitsi syövänehkäisyn pioneerin ja terveysviestijän
Ajan­kohtai­sta

Duodecim palkitsi syövänehkäisyn pioneerin ja terveysviestijän

Konrad ReijoWaara -palkinto myönnettiin kirurgian professori Jukka-Pekka Mecklinille ja tiedottajapalkinto filosofian tohtori Ulla Järvelle.

Duodecim palkitsi syövänehkäisyn pioneerin ja terveysviestijän Kuva 1 / 1

Konrad ReijoWaara -palkinnon saaja, kirurgian professori Jukka-Pekka Mecklinin on kansainvälisesti arvostettu perinnöllisen paksusuolisyövän tutkija ja organisoidun syövänehkäisyn uranuurtaja.

Mecklinin aloittaessa uraansa syövän ei uskottu olevan perinnöllinen sairaus. Työssä tehdyt ristiriitaiset havainnot johtivat hänet tutkimustyön pariin ja lopulta väitöskirjaan sekä julkaisuihin. Niissä kuvattiin ensimmäistä kertaa perinnöllinen syöpäoireyhtymä, joka tunnetaan nykyisin Lynchin syndroomana, joka on yleisin maailmanlaajuisesti esiintyvä perinnöllisen syövän muoto.

– Minusta piti alun perin tulla hyvä parantaja. Jouduin kuitenkin urani alkuvaiheessa erään potilaan kohdalla tilanteeseen, joka ei sopinut oppikirjatietoon. Syöpään sairastunut potilas tiesi kohtalonsa, sillä suvussa syöpä periytyi. Tämän ei pitänyt olla mahdollista. Tästä hetkestä alkoi etsijän ura, joka myöhemmin muuttui tutkijuudeksi. Sen myötä minulle on kehittynyt kriittinen uteliaisuus havainnoida ja pohdiskella potilastyössä kohtaamiani asioita, Mecklin sanoo tiedotteessa.

Tieteellisen uran huippukohtia on ollut ihmisen DNA-korjausgeenien tunnistaminen vuonna 1993. Science-lehti nimesi seuraavana vuonna ne vuoden molekyyleiksi ja ylisti evoluutiolle tärkeiden geenien löytymistä. Gastroenterology-lehdessä ilmestyneessä julkaisussa vuonna 2000 hän toimi vastuukirjoittaja. Julkaisussa osoitettiin ensimmäistä kertaa, että säännöllinen tähystysseulonta alentaa merkittävästi paksusuolisyöpäsairastavuutta ja -kuolleisuutta.

Syöpätutkijana hän on korostanut syövän ainutlaatuista ja ollut kirurgien keskuudessa yksilöllisen syövänhoidon edelläkävijä Suomessa.

Konrad ReijoWaara -palkinnon arvo on 20 000 euroa.

Tutkitun tiedon välittäjä

FT Ulla Järvi on terveysjournalismin moniammattilainen, joka on edistänyt tutkitun terveystiedon välittämistä suurelle yleisölle niin toimittajan, tutkijankin kuin kouluttajankin rooleissa. Lääkärilehdessäkin aikanaan työskennellyt Järvi on toiminut vuodesta 2014 lähtien Suomen tiedetoimittajain liiton pääsihteerinä.

Lue myös

– Olen sairaan kiinnostunut taudeista ja terveydestä! Olen saanut elää Suomessa aikana, jolloin lääketiede on ottanut valtavia harppauksia. Meillä toimittajilla on siis ollut hurjasti hyvää kerrottavaa. On tultu aikaan, jolloin taudeista puhutaan avoimemmin kuin koskaan. Toisaalta meitä kaikkia hämmentää tiedon määrän hurja lisääntyminen. Kaipaankin lääkäreitä ja muita asiantuntijoita avoimeen dialogiin kansalaisten kanssa, Järvi sanoo.

Tiedottajapalkinto on arvoltaan 10 000 euroa.

Duodecim jakoi myös tiedottajapalkinnon yhteydessä kunniamaininnan Tekniikan Maailma -lehdelle, joka on uutisoinut ansiokkaasti lääketieteestä ja terveysaiheista yleisölle, jonka ei oleteta seuraavan aktiivisesti terveysaiheista uutisointia.

Tunnustukset jaettiin Duodecim vuosipäivän yhteydessä tänään.

Kuva: Jaana Larsson

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Arvostelun alla

– NPS kertoo lääkärin ja potilaan välisen kohtaamisen laadusta, eikä suoraan mittaa lääketieteellistä osaamista tai sitä, kuka on hyvä tai huono lääkäri, painottaa Helsingin Töölön Mehiläisen vastaava lääkäri Tove Laivuori.

Tieteessä
Yhä harvempi jää työkyvyttömyyseläkkeelle

Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyminen väheni neljänneksen vuodesta 2007 vuoteen 2016.

Ajassa
”Että on joku jolta voi kysyä”

Mentori Pauliina Paananen on vuoden lääketiedettä ­opiskelleelle Ossi Jaloselle se ­tavallinen lääkäri, jolta voi kysyä, miltä työ tuntuu.

Pääkirjoitus
Miksi psyykkistä pitää vieläkin hävetä?

Ei voi olla niin, että vasta biokemiallinen markkeri tai poikkeava kuvantamislöydös tekee sairastamisen hyväksytyksi, kirjoittaa Pertti Saloheimo.

Ajassa
Huomio tiedolla johtamiseen ja dialogiin

YTHS:n johtajaylilääkäri Päivi Metsäniemi peräänkuuluttaa jatkuvaa keskustelua palvelujen mittaamisesta.

Tieteessä
Ruokavalion riskitekijät tappavat enemmän kuin tupakka

Vuonna 2017 ruokavalioon liittyvät riskitekijät selittivät koko maailmassa 11 miljoonaa kuolemaa ja 255 miljoonaa haittapainotettua elinvuotta.