Lehti 8: Ajan­kohtai­sta 8/2004 vsk 59 s. 749

Elimistön dioksiinikuorma ei lisännyt pehmytkudossarkoomaa

Ulla Järvi

Dioksiinin ja pehmytkudossarkooman epäilty yhteys horjuu. Kansanterveyslaitoksen tuore tutkimus osoitti, ettei ihmisen elimistöön kertyvän dioksiinin määrällä ja syöpään sairastumisella ole havaittavaa yhteyttä.

Töölön sairaalan plastiikkakirurgian klinikan ja 15 muun sairaalan yhteistyössä tehdyssä tutkimuksessa mitattiin pehmytkudossarkooman takia leikattujen 110:n potilaan rasvakudoksen dioksiinikertymä. Tutkimus on maailmassa ensimmäinen, jossa dioksiinipitoisuus on mitattu jokaiselta potilaalta. Aikaisemmissa tutkimuksissa altistus on arvioitu potilaalta kysyttyjen kemikaalialtistus- ym. tietojen perusteella, koska dioksiinianalyysit ovat tavattoman kalliita tutkimuksia.

Verrokkeina tutkimuksessa käytettiin samanikäisiä potilaita, jotka leikattiin umpilisäkkeen tulehduksen takia ja joilta myös mitattiin dioksiinien pitoisuus. Tämä potilasjoukko otettiin mukaan, koska umpilisäkkeen tulehdus on yleinen tauti, jolla ei tiedetä olevan mitään yhteyttä dioksiineihin.

Mittauksissa havaittiin, että 110 syöpäpotilaan ja 227 kontrollipotilaan dioksiinipitoisuus riippui voimakkaasti iästä, eli vanhemmilla potilailla oli enemmän dioksiineja rasvakudoksissaan. Sen sijaan syöpäpotilaiden ja umpisuolipotilaiden välillä dioksiinikuormassa ei ollut mitään eroa. Syöpäriski ei suurentunut dioksiinipitoisuuden mukana. Vaikka huomioon otettiin erilaisia sekoittavia tekijöitä, kuten sukupuoli tai muu kemikaalialtistus, potilaille laskettu riskisuhde ei muuttunut.

USA vetänyt tiukkaa linjaa

Ympäristöön kertyvien ja ravintokierrossa rikastuvien ns. POP-yhdisteiden (persistent ofganic pollutants) syöpävaarallisuudesta ja etenkin vaaran suuruudesta on käyty pitkällistä kiistaa. Viimeksi tämän vuoden tammikuussa amerikkalaistutkimuksen pohjalta väitettiin, ettei kasvatettua lohta pidä syödä useammin kuin kerran kuussa syöpäriskin vuoksi. Useat eurooppalaiset elintarvikevirastot ovat kuitenkin kritisoineet tulosten yksipuolista tulkintaa.

Lue myös

Dioksiinit ovat todellakin eräs ryhmä POP-yhdisteitä ja ne on todettu eläimillä selvästi syöpää aiheuttaviksi. Ihmiselle aiheutuvan riskin arviointia vaikeuttaa kuitenkin se, että kokeet on tehty melko suurilla annoksilla, eikä tutkijoilla ole yksimielisyyttä siitä, kuinka näistä suurista annoksista arvioidaan pienten annosten syöpäriski.

Yhdysvaltain ympäristövirasto EPA lähtee siitä, että kohonnut syöpäriski liittyy kaikkiin dioksiiniannoksiin, ja vain todennäköisyys vähenee annoksen suhteessa. WHO ja useimmat eurooppalaiset riskinarvioijat lähtevät taas siitä, että dioksiinien vaikutusmekanismista seuraa kynnysarvo, jonka alapuolella riskiä ei enää ole.

Suomalaistutkimus julkaistiin International Journal of Cancer -lehdessä (2004:108:893-900), ja sen ensimmäinen kirjoittaja on Jouni T. Tuomisto.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030