Ajan­kohtai­sta

EMA suosittelee Comirnaty-koronarokotteen käyttöaiheen laajennusta 12–15-vuotiaisiin

Suomessa lasten rokotuksia pohtii THL:n perustama asiantuntijatyöryhmä.

Anne Seppänen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Euroopan lääkeviraston (EMA) ihmislääkekomitea suosittelee Pfizer-Biontechin Comirnaty-koronarokotteen käyttöaiheen laajentamista 12–15-vuotiaisiin lapsiin, tiedottaa Fimea.

Tällä hetkellä sitä annetaan Euroopassa aikuisille ja yli 16-vuotiaille nuorille. Lopullisen luvan käyttöaiheen laajennukseen antaa Euroopan komissio.

Rokotteen immunogeenisuutta, tehoa ja turvallisuutta lapsiin on tutkittu 2260:lla 12–15-vuotiaalla lapsella. Tässä tutkimuksessa rokote esti sataprosenttisesti koronavirustaudin. Käytännössä todellinen teho on 75–100 prosenttia.

Lääkevalmistekomitea totesi, että tutkimukseen osallistuneiden lasten rajoitetun määrän vuoksi tutkimuksessa ei voitu havaita harvinaisia haittavaikutuksia. Komitea kuitenkin arvioi, että rokotteen hyödyt 12–15-vuotiailla ovat suuremmat kuin riskit. Erityisesti tämä koskee niitä riskiryhmiin kuuluvia lapsia, jotka voivat saada vakavan tautimuodon.

Maat päättävät rokotuksista itse

– EMA:n mandaatilla ei ole suositella rokotteen käytön laajentamista kansallisissa ohjelmissa, vaan se on suositellut myynti- ja käyttöluvan antamista 12–15-vuotiaille saatavilla olevan näytön pohjalta. Maat itse ja niiden kansanterveydestä vastaavat viranomaiset päättävät, millä ehdoin rokote mahdollisesti tulee ohjelmaan, kertoo ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

THL on perustanut asiantuntijatyöryhmän asiaa pohtimaan. Työryhmä antaa asiasta lausuntonsa THL:lle kesäkuun aikana. THL puolestaan antaa lausuntonsa sosiaali- ja terveysministeriölle, joka päättää lasten rokottamisesta yhdessä valtioneuvoston kanssa.

Lue myös

– On tärkeä ymmärtää, mikä on Suomessa lasten COVID-19-tautitaakka ja mikä lasten rooli on viruksen tartuntaketjuissa. Myös epideemisen tilanteen vaihe ja kiertävät muuntovirukset vaikuttavat, samoin se, miten paljon rokotteita tulee maahan ja missä vaiheessa rokotusohjelmamme muiden ryhmien osalta on. Erityisesti on varmistettava, että kaikkein hauraimmat ja riskiryhmiin kuuluvat ovat saaneet riittävän suojan, Nohynek sanoo.

Vielä ei tiedetä, rokotettaisiinko lapsistakin riskiryhmiin kuuluvat ensin. Myöskään rokotusten mahdollisesta ikäjärjestyksestä tai aikataulusta ei voida vielä sanoa mitään. Nämä asiat ovat kiinni siitä, mihin selvityksessä ja päätöksenteossa päädytään ja miten rokotteita on saatavilla.

Moni rokotevalmistaja tekee parhaillaan kliinisiä tutkimuksia myös 12 vuotta nuorempien lasten koronarokotuksista, ja tuloksia on odotettavissa syksyn aikana.

Juttua on täydennetty Hanna Nohynekin kommenteilla ja muokattu kauttaaltaan 31.5.2021 klo 12.19.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030