Terveydenhuolto

Koronarokotteiden syystalven tehosteet vähensivät ikääntyneiden sairaalahoitoja

Myös ikääntyneiden kuolemat vähenivät.

Ulla Toikkanen
Adobe

Koronarokotteiden viime syystalven tehosteannokset vähensivät kohtuullisen hyvin koronaan liittyviä ikääntyneiden sairaalahoitojaksoja ja kuolemia THL:n selvityksen mukaan.

Syystalven tehosteannoksena tarjottiin XBB.1.5-varianttia vastaan kehitettyä rokotetta. Rokotuksen oli 13. maaliskuuta mennessä saanut noin 20 prosenttia Suomen aikuisväestöstä.

Lue lisää: Tupakoivat ottivat koronarokotteen muita harvemmin

THL seuraa koronarokotteiden suojatehoa kansallisten rekistereiden tietoja yhdistämällä. Rokotteen suojatehon mittareina käytettiin rokotteen kykyä estää sairaalaan joutumista koronan vuoksi sekä kykyä estää kuolemia, jossa korona oli joko pääasiallinen syy tai myötävaikuttava tekijä.

– Tulosten perusteella voidaan sanoa, että XBB-tehosteannokset vähensivät kohtuullisen hyvin koronaan liittyviä sairaalajaksoja ja kuolemia erityisesti ikääntyneiden keskuudessa lyhyen seurannan aikana. Tulokset ovat hyvin samansuuntaisia kuin mitä on raportoitu muista korkean tulotason maista, joissa XBB-tehosteita on annettu, kertoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek tiedotteessa .

Selvityksessä oli mukana lähes 1,7 miljoonaa ikäihmistä ja koronan riskiryhmiin kuuluvaa. XBB-tehosterokotettuja 65 vuotta täyttäneitä verrattiin samanikäisiin, jotka eivät olleet saaneet XBB-tehostetta, mutta jotka olivat saaneet aiemmin ainakin kaksi koronarokoteannosta.

Lue lisää: Koronarokotuksia vähiten herkästi haavoittuvalla väestöllä

Näin laskettiin rokotteen niin sanottu suhteellinen suojateho yli 1,2 miljoonalla ikäihmisellä. Rokotettujen sairaalahoitoja ja kuolemantapauksia seurattiin lokakuun 2023 alusta tammikuun 2024 lopulle. Seurantajakson aikana syystalven tehosterokotteen saaneista ikääntyneistä 2 103 joutui koronan vuoksi sairaalahoitoon. Lisäksi tilastoitiin 863 koronakuolemaa sekä 632 kuolemaa, jossa korona oli myötävaikuttavana tekijänä. 

Ikääntyneillä rokotteen suojateho oli 14–60 päivän aikana sen saamisesta 44 prosenttia koronan vuoksi sairaalahoitoon joutumista vastaan, 62 prosenttia koronakuolemaa vastaan ja 66 prosenttia sellaista kuolemaa vastaan, jossa korona oli myötävaikuttavana tekijänä. Tulosten perusteella koronarokotteen tarjoama suoja ikääntyneiden sairaalahoitoa ja kuolemia vastaan oli kohtuullisen hyvä.

Syksyn koronarokotuksista kerrotaan toukokuussa

THL suosittelee edelleen tehosteannoksia niille rokotusten kohderyhmiin kuuluville, jotka eivät ole saaneet rokotusta tai sairastaneet koronavirustautia syksyn tai talven aikana.

Uusia rokotuskierroksia ei kevään aikana aloiteta.

THL jatkaa koronatilanteen seurantaa. Maailman terveysjärjestö WHO antaa suosituksen ensi syksyn koronarokotteen koostumuksesta huhtikuun puolivälissä.

THL kertoo syksyn koronarokotussuosituksistaan toukokuussa. 

Lue lisää: Riskiryhmien influenssa- ja koronarokotukset ovat alkaneet

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030