Lehti 7: Ajan­kohtai­sta 7/2004 vsk 59 s. 622

Erektiohäiriöiden lääkehoito on syytä räätälöidä

Ulla Järvi

- Erektio-ongelmien lääkehoidossa ei ole kyse vain reseptin kirjoittamisesta. Lääkärin olisi hyvä perehtyä kunkin potilaansa elämäntilanteeseen tavallista syvemmin, sanoo viikonloppuna Suomessa vieraillut saksalaisurologi Hartmunt Porst.

Tarjolla on vaikutusprofiileiltaan erilaisia lääkkeitä, joista miehen pitäisi voida valita itselleen sopivin yhdessä lääkärin kanssa. Seksitapojen kyseleminen voi kuitenkin tuntua vastaanotolla kiusalliselta molemmista osapuolista.

- Joillekin miehille esimerkiksi sildenafiilin muita yleisemmin sivuvaikutuksena aiheuttamana kasvojen punoitus on ehdoton este lääkkeen käytölle. Potilaistani noin viidennes sanoo, ettei missään nimessä halua partnerinsa tietävän, että he joutuvat turvautumaan lääkkeeseen erektion turvaamiseksi. Miesten mukaan nainen ei haluaisi heidän kanssaan seksiä sen tiedon jälkeen lainkaan, Porst kertoo.

- Jotkut miehet taas suosivat tadalafiilia, koska sen vaikutusaika on pitkä. En tietenkään halua rakastella koko viikonloppua, mutta tunnen olevani taas mies, kun penis reagoi normaaliin tapaan vielä seuraavanakin päivänä, siteeraa Porst miespotilaidensa ajatuksia.

Hartmunt Porst on Hampurin klinikallaan tehnyt keväästä 2003 alkaen ns. preferenssiselvitystä siitä, mitä erektiohäiriölääkettä potilaat suosivat ja miksi.

- Ne, jotka suosivat eniten tadalafiilia, pitävät sen pitkästä vaikutusajasta, ja se on tällä hetkellä suosituin potilaideni keskuudessa. Vardenafiilin suosijat taas sanovat sen vaikuttavan muita nopeammin. Sildenafiilin suosijat kokevat erektionsa olevan muilla lääkkeillä saatua kovemman. Onkin mielenkiintoista, jos nämä tulokset osoittautuvat tutkimusten laajentuessa kliinisesti pitäviksi, tulevatko ne aikanaan vaikuttamaan esimerkiksi lääkkeiden markkinointiväittämiin, Hartmunt Porst sanoo. Hän itse korostaa tekevänsä tutkimusta vapaana minkään lääkeyrityksen valvonnasta.

- Miehet ovat saaneet kokeilla vuorotellen kaikkia kolmea valmistetta, heidät on tutkittu huolellisesti ennen tutkimusta, ja kaikkien vastausten analysointiin on käytetty samaa IIEF-lomaketta. Satunnaistettua tutkimusta en ole voinut tässä yhteydessä toteuttaa, koska miehet ovat tulleet hakemaan nimenomaan vaikuttavaa hoitoa, Porst huomauttaa.

Suomalaislääkäri: Satunnaistettu asetelma olisi mielenkiintoinen

Lue myös

- Tällä hetkellä ei vielä ole kliinisesti luotettavaa tutkimusta erektiohäiriölääkkeiden eroista. Porstin selvitykset ovat mielenkiintoisia, mutta ne eivät ole vielä tieteellisesti päteviä satunnaistettuja kaksoissokkotutkimuksia, kommentoi urologian professori Olavi Lukkarinen Oulun diakonissalaitokselta.

Tässä markkinatilanteessa olisi Lukkarisen mukaan todella mielenkiintoista päästä tekemään vertailevaa tutkimusta potilailla, jotka eivät tiedä, mitä lääkettä käyttävät ja jotka eivät ole aikaisemmin käyttäneet mitään erektiohäiriölääkettä.

Omassa potilastyössään Lukkarinenkin on jo huomannut potilailla olevan omia suosikkivalmisteitaan, kun tietämys lääkkeistä on lisääntynyt. Yhä vielä on kuitenkin myös niitä miehiä, joille erektiohäiriöistä puhuminen lääkärille on vaikeaa, jollei mahdotonta.

- Lääkkeen käytön salailuun en kuitenkaan ole vielä Suomessa törmännyt. Päinvastoin meillä korostetaan ihan turvallisuudenkin takia, että partnerille on hyvä kertoa käyttävänsä lääkettä, Lukkarinen sanoo.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030