1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Espoossa tarjotaan potilaille vaihtoa suoriin antikoagulantteihin
Ajan­kohtai­sta 8/2019 vsk 74 s. 436

Espoossa tarjotaan potilaille vaihtoa suoriin antikoagulantteihin

Riskit ja kustannuksien siirtyminen kaupungilta Kelalle herättävät ­epäilyksiä.

Espoossa tarjotaan potilaille  vaihtoa suoriin antikoagulantteihin Kuva 1 / 1

Espoon terveyskeskuksissa on ryhdytty suunnitelmallisesti tarjoamaan potilaille varfariinin tilalle suoria antikoagulantteja.

– Meillä on projekti, jossa yritämme löytää varfariinin käyttäjiä, joilla hoitotasapaino ei ole tarpeeksi hyvä, kertoo ylilääkäri Soila Karreinen Tapiolan terveysasemalta.

Tavoitteena on hoidon laadun ja turvallisuuden parantaminen. Myös organisaation toiminta hyötyy jos verikokeita otetaan vähemmän ja varfariinin annostuksen viilaaminen jää pois.

– Yhä useampi uusista potilaista käyttää suoria antikoagulantteja. On herännyt kysymys, että miksi entiset potilaat edelleen syövät varfariinia, Karreinen perustelee.

Potilaat kysyvät lääkevaihdosta, koska verikokeita tarvitaan harvemmin. Toisaalta lääkkeiden hinnat pohdituttavat.

– Lääke on potilaalle selvästi kalliimpi. Käytännössä lääke vaihdetaan lähinnä niille, jotka tulevat saamaan Kela-korvattavuuden.

Lääkäreille ja hoitajille on laadittu ohjeet siitä, mitä lääkevaihdossa on otettava huomioon.

– Hoitajilla on potilastietojärjestelmässä valmis kirjauspohja, joka huomioi perussairaudet, antikoagulanttihoidon syyn, TTR-arvon, alkoholinkäytön ja verenpaineen. Lääkäreille on ohjeistus, joka huomioi uudempien lääkkeiden vasta-aiheet, turvallisuuden, sekä potilaan tarvitsemat jatkokokeet.

Karreinen uskoo, että lääkevaihto voidaan toteuttaa turvallisesti ja henkilökunnan osaaminen karttuu.

Hän näkee, että siirtymä tapahtuu joka tapauksessa, mutta Espoon hanke tekee siitä tietoisempaa.

Tietoa tarvitaan lisää

Dosentti Raili Kauppinen HYKS:n Hyytymisyksiköstä muistuttaa, että vaihdon yhteydessä on otettava huomioon potilaan ikä ja sairaudet, muut lääkkeet, ja kyky muistaa ottaa lääkkeet säännöllisesti.

– On pohdittava tarkkaan, mikä on kunkin potilaan etu. On mietittävä riskit, koska tukoksia ja vuotoja voi tulla uudempienkin lääkkeiden käytön yhteydessä.

Lääketutkimukset on tehty keski-ikäisillä. Jos potilas on iäkäs ja monisairas, tilanne voi olla toinen. Maksan ja munuaisten toimintahäiriöissä voi suorien antikoagulanttien vaikutus voimistua yllättäen. Verenkuvaakin on hyvä seurata.

– On potilaita, joilla niitä ei käytetä toistaiseksi lainkaan, kuten mekaanisen läpän omaavat ja osa trombofiliaa sairastavista tai antikoagulaatioyhdistelmähoitoa vaativista. Tietoa vielä kerätään ja edetään kliinisten näyttöjen perusteella.

Jos varfariinihoito sujuu, ei motiivina saa olla säästö laboratoriokokeissa ja varfariinin annostuksen arviointiin kuluvassa työajassa, Kauppinen painottaa. Uudet antikoagulantit ovat myös selvästi kalliimpia. Kustannukset siirtyvät Kelaan.

Kelassa ei etuuspäällikkö, yliproviisori Jaana Kruutin mukaan ole tietoa paikallisista ohjeistuksista antikoagulaatiohoitoon liittyen. Hakemukset arvioidaan yksilökohtaisesti lääketieteellisten seikkojen perusteella.

Kirjoittajat
Anne Seppänen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Kuopion medisiinarit tempaisivat mainosvideon

Opinahjoa mainostavan Henki Hyvänä! -videon tekemiseen osallistui 120 lääketieteen opiskelijaa.

Tieteessä
Tutkija löysi enteroviruksia useista kudoksista tyypin 1 diabeetikoilla

Tulokset viittaavat jatkuvaan matala-asteiseen infektioon.

Ajassa
Tieliikennemelu lisää stressiä ja unihäiriöitä

Suomessa rakennukset suojaavat hyvin melulta.

Tieteessä
Matala vasta-ainetaso ennustaa maitoallergian paranemista

Vasta-ainetaso auttaa arvioimaan, kenelle kannattaa aloittaa siedätyshoito.

Ajassa
EMA selvittää kapesitabiinin käyttäjien seulonnan tarvetta

Entsyymipuutos voi olla lääkkeen käyttäjälle hengenvaarallinen.

Tieteessä
Suojaako rotavirusrokote tyypin 1 diabetekselta?

Tyypin 1 diabeteksen ilmaantuvuus pieneni australialaislapsilla rokotteen antamisen jälkeen, selviää JAMA Pediatrics -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.