Ajan­kohtai­sta

Eturauhassyövän spontaani seulonta onkin turhaa?

PSA-arvojen tutkiminen ei ole luotettava eturauhassyövän seulontamenetelmä, vaan päinvastoin, siitä voi koitua enemmän haittaa kuin hyötyä, kirjoittaa epidemiologian professori Malcolm Law BMJ:ssa (BMJ 2004;328:301–2).

Kirjoittaja on huolissaan PSA-testin käytön yleistymisestä monissa maissa, vaikka sen tehosta ei toistaiseksi ole olemassa satunnaistettuihin seulontatutkimuksiin perustuvaa näyttöä. Esim. Yhdysvalloissa ja Italiassa on jopa kolmannekselle yli 50-vuotiaista terveistä miehistä tehty testi parin viime vuoden aikana.

PSA-pitoisuus veressä voi ennustaa eturauhassyöpäkuolleisuutta, mutta mitään satunnaistettuihin tutkimuksiin perustuvaa näyttöä sen varhaisen toteamisen vaikutuksesta taudin aiheuttamien kuolemantapausten määrään ei ole. Testinä PSA-mittaus on sekä epäspesifinen että epäsensitiivinen. Se löytää varmuudella aggressiiviset syövät, mutta hitaasti etenevien syöpien löytyminen on heikompaa, ja näihin voitaisiin kuitenkin usein hoidolla vaikuttaa. Toisaalta testi antaa lähes 20 %:lle yli 70-vuotiaalle väärän positiivisen tuloksen.

PSA-testeistä tiedetään varmuudella ainoastaan se, että niistä on haittaa. Miehille aloitetaan hoidot, jotka eivät tehoa, koska kasvain on joko liian laajalle levinnyt tai kasvain ei koskaan edes kehity kliiniselle asteelle saakka. Hoidot sen sijaan aiheuttavat pidätyskyvyttömyyttä, impotenssia ja muita komplikaatioita jopa kahdelle kolmasosalle potilaista, kirjoittaa Malcolm Law.

– On totta, että tällä hetkellä ei ole väestöpohjaista tietoa PSA-seulonnan vaikutuksesta kuolleisuuteen, sanoo tutkimuspäällikkö Ahti Anttila Suomen Syöpärekisteristä.

Parhaillaan Suomessa on tekeillä satunnaistettu seulontatutkimus, jossa on mukana noin 30 000 yli 55-vuotiasta miestä verrokkeineen eri paikkakunnilta. Tutkimus on osa eurooppalaista yhteishanketta, ja ensimmäisten kuolleisuusvaikutuksia koskevien tulosten on määrä valmistua vuonna 2009. Vasta sen jälkeen alkaa selvitä onko seulonnasta apua kuolleisuuden vähenemiseen ja kannattaako väestöpohjaisia seulontoja tehdä.

– Ainakin PSA-testaus näyttää lisäävän taudin ilmaantuvuutta, koska myös varhaisvaiheen syöpiä todetaan enemmän kuin ilman PSA-testausta, toteaa Anttila.

PSA-testausta käytetään kuitenkin Suomessa melko rutiinimaisesti muualla terveydenhuollossa.

– Huolestuttaa, miten laajasti testiä käytetään ilman, että testauksen hyötyjä ja mahdollisia haittoja on tarkkaan punnittu. Se, että eturauhassyövän ilmaantuvuus kasvaa mutta kuolleisuus ei, viittaa siihen, että paljon löytyy myös syöpiä, jotka eivät aiheuta kuolemia. Kuitenkin on kova paikka kenelle tahansa, jolla todetaan syöpä, vaikka sillä olisikin hyvä ennuste, pohtii Ahti Anttila.

Lähde: Law M. Screening without evidence of efficacy. Screening of unproved value should not be advocated. Pääkirjoitus. BMJ 2004;328:301–2.

MAIRA PALOSUO

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030