Ajan­kohtai­sta

Euroasetuksesta kantelu Euroopan komissiolle

Lääkäriliiton ja Hammaslääkäriliiton mukaan ns. eurovaiheen sitominen kunnan palvelussuhteeseen rajoittaa lääkärityövoiman vapaata liikkuvuutta.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/laakariliitonlogo2rivia.jpg

Ensi syksynä voimaan tulevan asetuksen mukaan perusterveydenhuollon lisäkoulutuksen ja hammaslääkärin käytännön palveluksen terveyskeskusvaihe on jatkossa suoritettava palvelussuhteessa kuntaan.

Suomen Lääkäriliiton ja Suomen Hammaslääkäriliiton mukaan asetus rajoittaa työvoiman vapaata liikkuvuutta, kun lääkärin yhdeksän kuukauden pakollisen terveyskeskustyöskentelyn hyväksyntä riippuu palkanmaksajasta.

Liitot pyytävät Euroopan komissiota tutkimaan asian lainmukaisuuden.

"Vähentää nuorten halua terveyskeskustyöhön"

Ns. eurolääkäri suorittaa perusterveydenhuollon lisäkoulutuksen pakolliset yhdeksän kuukautta terveyskeskuksessa ja puoli vuotta sairaalassa. Vastoin valtioneuvoston näkemystä Lääkäriliiton ja Hammaslääkäriliiton mukaan perusterveydenhuollon lisäkoulutuksessa olevaa lääkäriä on pidettävä työntekijänä: eurolääkärin työ on normaalia lääkärin työtä, josta maksetaan virkaehtosopimuksessa tai työsopimuksessa sovittua palkkaa.

Eurolääkärit työskentelevät terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain mukaan toisen johdon ja valvonnan alaisina ja he ovat kansallisen lainsäädännön tarkoittamia työntekijöitä. Lisäpätevöityminen perustuu EU−direktiiviin, ja sen suorittaminen on edellytyksenä yleislääkärinä toimimiselle EU:n alueella.

Pakkotoimet vähentävät nuorten lääkärien halukkuutta työskennellä terveyskeskuksissa, Lääkäriliitto arvioi.

"Vuokralääkärinäkin kattava kuva"

Uudella asetuksella pyritään varmistamaan muun muassa se, että lääkäri tutustuu terveyskeskuksen eri toiminta-alueisiin ja että hän saa kokonaiskuvan potilaan hoidosta sekä sen jatkuvuudesta. Lääkäriliittojen mukaan lääkärin on mahdollista saada kattava kuva työkentästä myös työskentelemällä kunnan terveyskeskuksessa vuokralääkärinä tai kuntien kokonaan ulkoistamissa terveyskeskuksissa.

Kunnat ovat yhdistäneet palvelujaan ja ulkoistaneet terveyskeskuksia kokonaan, jolloin on voitu nimenomaan taata kuntalaisten palvelujen saatavuus. 20 prosenttia perusterveydenhuollon lisäkoulutusta terveyskeskuksissa suorittavista lääkäreistä toimii muussa kuin suorassa palvelussuhteessa kuntaan. Perusterveydenhuollon ongelmia ei ratkaista puuttumalla noin 200 lääkärin palvelussuhteisiin, Lääkäriliitto toteaa.

Lääkäriliitto myös pelkää, että erityisesti kasvukeskusten ulkopuolella lääkäreiden rekrytointi vaikeutuu edelleen, toisin kuin valtioneuvosto arvioi. Liiton mukaan tällaiset pakkotoimet ovat omiaan vähentämään nuorten lääkärien halukkuutta työskennellä jatkossa terveyskeskuksissa.

Hammaslääkäreille vastaava rajoitus

Yliopistosta valmistuneilta hammaslääkäreiltä edellytetään 9 kuukauden pituista käytännön palvelua. Tästä harjoittelusta on vähintään kuusi kuukautta suoritettava terveyskeskuksessa. Siihen on tulossa vastaavia rajoituksia kuin eurolääkäreille. Hammaslääkäriliitto vastustaa tätä muutosta.

Asetus tulee voimaan 1. syyskuuta 2010. Asetusta sovelletaan niihin, jotka saavat perusterveydenhuollon lisäkoulutuksen tai käytännön palvelun suorittamista koskevan opinto-oikeuden 1.9.2010 tai sen jälkeen.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030