Lehti 48: Ajan­kohtai­sta 48/2002 vsk 57 s. 4906

FAS-lapset sijaisperheessä yleensä jo ennen kouluikää

Lähes kaikki FAS-lapset oli sijoitettu sijaisperheeseen ennen kouluikää, melkein puolet jo ennen ensimmäistä ikävuotta, ilmenee Kehitysvammaliitossa tehdyn tutkimuksen ennakkotiedoista. Joka viidennellä lapsella oli ollut yhteensä vähintään neljä sijoituspaikkaa. Tutkija, valtiotieteen lisensiaatti Anne Koponen luonnehtii sikiöaikana alkoholille altistuneiden lasten elämän alkutaivalta kohtuuttoman vaikeaksi.

Kehitysvammaliiton tutkimuksessa olivat aineistona Helsingin sosiaaliviraston lastensuojelun asiakkaina olevat lapset, joiden tiedettiin sikiöaikana altistuneen alkoholille. Viime keväänä kerätyssä aineistossa oli 78 lasta.

Hieman yli puolella lapsista oli FAS-diagnoosi, neljäsosalla FAE-diagnoosi. Viidennekseltä diagnoosi puuttui kokonaan. Noin puolella lapsista oli ainakin yksi lääkärin toteama pitkäaikaissairaus tai vamma. Yleisiä olivat sydänviat, silmäsairaudet ja erilaiset epämuodostumat.

Alkoholille altistuneista lapsista noin 85 prosenttia oli ollut neuropsykologin tai psykologin tutkimuksissa, joissa kolmella neljäsosalla havaittiin jokin neuropsykologinen, kielellinen tai tunne-elämän kehityshäiriö. Kehitysvammaisia lapsista oli neljä, mutta 16 lapsella esiintyi heikkolahjaisuutta tai kehitysviiveitä.

Hieman vajaat kaksi kolmasosaa kouluikäisistä lapsista kävi peruskoulun tavallista luokkaa. Useimmat heistä saivat kuitenkin tuki- tai erityisopetusta tai heillä oli oma koulukäyntiavustaja.

Lue myös

Hieman yli kaksi kolmasosaa alkoholille altistuneista lapsista oli saanut jotain kuntoutusta. Kuntoutus oli selvästi yleisempää kouluikäisillä kuin sitä nuoremmilla. Terapiamuodoista yleisin oli puheterapia. Puheterapiassa oli ollut noin puolet kuntoutusta saaneista, toimintaterapiassa vajaa kolmasosa.

Alkoholille sikiöaikana altistuneiden lasten biologisissa perheissä oli ollut runsaasti ongelmia: päihdeongelmien lisäksi työttömyyttä, mielenterveysongelmia, pahoinpitelyä ja rikollisuutta. Joka neljännen lapsen biologisista vanhemmista jompikumpi oli kuollut.

Tutkimushetkellä vain 17 prosenttia lapsista asui biologisten vanhempiensa kanssa. Koulunsa aloittaneista lapsista biologisen perheensä kanssa asui vain kaksi.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030