Lehti 1: Ajan­kohtai­sta 1/2001 vsk 56 s. 13

Helsingin yliopisto suosittaa: Tutkimusetiikka oppiaineeksi

Tutkimusvarojen väärinkäyttö on viime aikoina noussut median silmätikuksi, mutta tutkimukseen liittyy monia muitakin eettisiä ongelmia. Yliopistot ovat nyt herättelemässä tutkimuseettistä keskustelua.

Helsingin yliopiston tieteellinen neuvosto on laatinut suosituksen toimista väärinkäytösten estämiseksi.

Tieteellinen neuvosto suosittaa opintojen kehittämistoimikunnille, että ne tekevät tiedekunnissaan konkreettisen ehdotuksen siitä, kuinka tutkimusetiikka otetaan osaksi koulutusta, mieluusti jo perustutkintovaiheen metodikoulutuksessa.

Yliopiston tutkimuksen kotisivuille järjestetään myös näkyvä linkki relevanttiin aineistoon, mm. tutkimuseettisen neuvottelukunnan suosituksiin ja erilaisiin säädöksiin, suosituksiin ja ohjeisiin, jotka koskettavat eri tutkimusetiikan osa-alueita, kuten esimerkiksi julkisuus, yksilönsuoja, ihmistutkimukset, tasa-arvo ja rahoitus.

Neuvosto toivoo myös tiedekuntien ja laitosten käynnistävän keskustelun oman tieteen- tai oppialan kirjoittamattomista eettisistä säännöistä sekä saattavan ne julkisesti saataville esimerkiksi omilla kotisivuillaan.

Tieteellinen neuvosto aikoo lisäksi kerätä seuraavana toimikautena yksityiskohtaisempaa tietoa siitä, kuinka yliopiston tutkijat, opettajat ja opiskelijat näkevät tutkimusetiikan sekä millaisia ongelmatilanteita tässä yhteydessä on ilmennyt.

Yksiselitteiset ohjeet hankalia laatia

Tieteellinen neuvosto huomauttaa, ettei yksiselitteisten, koko yliopistoa koskevien ohjeiden laatiminen ole kovin helppoa.

Tämä koskee mm. tieteellisen vilpin määrittelyä. Tieteenalojen kulttuurit ovat kovin erilaisia, ja esimerkiksi julkaisemis- ja sitaattikonventiot sekä lähdeaineiston käyttönormit voivat poiketa toisistaan huomattavastikin. Usein erityisesti nuorille tutkijoille on epäselvää, milloin heidän alallaan ohjaajan tai muiden tutkimusprojektiin osallistuneiden nimet mainitaan julkaisun tekijöinä. Tieteenalakohtaisten käytäntöjen julkikirjoittaminen on osa yliopiston koulutuksellista vastuuta.

Lue myös

- Tieteellisestä vilpistä on muodostumassa ajankohtainen teema. Kilpailu rahoituksesta ja viroista on koventunut, mikä näkyy kasvaneena paineena tuottaa nopeasti tuloksia. Kun lisäksi internetin myötä muiden tutkijoiden tutkimustulokset ja julkaisut ovat helpommin saatavilla, on tieteellisten tekstien ja tulosten kopioiminen verraten helppoa. Vaikka tutkimuksen volyymi on kasvanut, voivat tehostunut tiedonkulku ja tiukentunut kilpailu tehostaa tiedeyhteisön sisäistä kontrollia, toteaa neuvosto lausunnossaan.

Se on myös laatinut tieteellisen vilpin ehkäisemiseksi suositukset, joiden uudistus on parhaillaan työn alla. Tapauksia on viime vuosina käsitelty julkisesti useammin kuin koskaan aiemmin, osin juuri koventuneen kilpailun osin läpinäkyvämmän käsittelymekanismin vuoksi.

Julkisuus onkin tulevaisuudessa tärkeässä roolissa tieteellisten vilppien ennaltaehkäisemisessä ja kontrolloinnissa. Tästä ei kuitenkaan saa tulla välinettä, jota käytetään väärin perustein lyömäaseena tieteellisessä kilpailussa, tieteellinen neuvosto korostaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030