Lehti 16: Ajan­kohtai­sta 16/2012 vsk 67 s. 1229

Hoitajat kirjoittavat pian ensimmäiset reseptinsä

Miia Soininen

Potilaat alkavat kesän kynnyksellä saada sairaanhoitajien kirjoittamia lääkemääräyksiä.

Jyväskylän, Oulun seudun ja Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulujen lääkkeenmääräämiskoulutuksesta valmistuu ensimmäiset 52 hoitajaa, jotka hakevat parhaillaan erikoispätevyyttä ja yksilöintitunnusta Valviralta. Hoitajat työskentelevät terveyskeskusten vastaanotoissa ympäri Suomea.

Koulutuksessa hoitajat ovat saaneet saman farmakologisen opin kuin lääkärit. Koulutus on järjestetty yhdessä yliopistojen kanssa.

- Osaamisen taso on korkea. Koetulokset ovat parempia kuin lääketieteen kandeilla. Opiskelijat ovat valikoitunutta joukkoa, jolla on vuosien työkokemus, asiantuntija Johanna Heikkilä Jyväskylän ammattikorkeakoulusta kertoo.

Harmaa alue poistuu

Rajattuun lääkkeenmääräämiseen koulutetut hoitajat voivat kirjoittaa reseptejä muun muassa kansansairauksissa, akuuteissa infektioissa ja raskauden ehkäisyssä. He pystyvät myös arvioimaan kokonaislääkitystä sekä haitta- ja yhteisvaikutuksia.

Hoitajan on voitava tarvittaessa konsultoida lääkäriä. Johanna Heikkilän mukaan opiskelijoiden työelämänäytöissä on huomattu, että hoitajat osaavat nyt konsultoida aivan toisella tavalla kuin aiemmin.

Hoitajien reseptioikeus on herättänyt kritiikkiä erityisesti vastuukysymyksissä. Monia on huolettanut, kuka kantaa vastuun virheen sattuessa.

Asetuksen mukaan hoitaja on vastuussa omasta toiminnastaan. Hoitava lääkäri vastaa muun muassa potilaan lääketieteellisestä tutkimisesta ja vastaava lääkäri toiminnan yleisestä järjestämisestä, valvonnasta ja ohjauksesta.

- Hoitajathan ovat antaneet paljon lääkärien valmiiksi kirjoittamia reseptejä. Tilanne paranee ja harmaa alue poistuu, kun vastuu päätöksenteosta on hoitajalla, Heikkilä sanoo.

"Lääkärien hommat eivät lopu"

Jämsän seudun perusterveydenhuollosta kaksi hoitajaa suoritti lääkkeenmääräämiskoulutuksen. Toinen tulee työskentelemään Kuhmoisten terveysasemalla, toinen äitiys- ja ehkäisyneuvolassa.

Hoitajien harjoittelua ohjannut terveyskeskuslääkäri Jyrki Järvinen Kuhmoisten terveysasemalta pitää koulutusta kohtalaisen hyvin suunniteltuna. Hoitajien työtehtävät tullaan räätälöimään luvan mukaan.

Lue myös

- Hoitaja arvioi hoidon tarpeen samoin perustein kuin lääkärikin. Kaikki lääkärit eivät pidä hoitajareseptistä, mutta oikeus on rajallinen eikä lääkäreiltä hommat lopu. Heiltä kyllä säästyy aikaa muuhun, hän toteaa.

Järvinen uskoo että hoitajaresepti yleistyy, mutta ei laajene kovin mittavaksi ilmiöksi. Lääkäripulan ratkaisijaksi siitä ei ole. Koulutus vaatii hoitajilta vaivaa ja sitoutumista, eikä se aina onnistu esimerkiksi perhesyistä. 4 900 euron maksu taas saattaa jarruttaa työnantajia.

- Meillä koulutukseen menneet hoitajat ovat pitkään talossa olleita. Koulutuksen on oltava vapaaehtoista. Tämä ei ole sellaista, että vähällä vaivalla saisi korkeampaa palkkaa, Järvinen sanoo.

45 opintopisteen koulutus käsittää tautioppia, kliinistä lääketiedettä ja hoitotyötä, farmakologiaa sekä reseptioppia. Jatkossa koulutusta annetaan useissa ammattikorkeakouluissa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030