• Minna Pihlava

Hoitohenkilöstön rokotuksia koskeva lakimuutos lykkääntyy

STM odottaa oikeusasiamiehen ratkaisuja.

Hoitohenkilöstön rokotuksia koskeva lakimuutos lykkääntyy Kuva 1 / 1

Hoitohenkilöstön rokotuksia koskeva säännösmuutos ei etene eduskuntaan ainakaan ennen joulua.

Ministeriö aikoo odottaa eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisuja kolmesta vireillä olevasta kantelusta ennen pykälän muuttamista. Ratkaisuja odotetaan joulukuussa.

Lisäksi pykälän muutoksesta pitää oikeuskanslerin alustavan kannan mukaan tehdä nykyistä tarkempi perustuslaillinen arviointi. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että asia menee perustuslakivaliokunnan käsiteltäväksi.

Sosiaali- ja terveysministeriö sai 16. marraskuuta päättyneellä lausuntokierroksella yli 50 lausuntoa lakimuutoksesta. Moni lausunnonantaja kannatti pykälän täsmentämistä, osa ehdotti koko pykälän kumoamista. Lausunnot käydään huolellisesti läpi ministeriössä ja esitykseen tehdään tarpeelliset muutokset.

Infektiolääkärit ehdottivat säännöstä

Lausunnolle lähteneessä lakiesityksessä ehdotettiin tarkennuksia työntekijöiden ja opiskelijoiden rokotuksiin sellaisissa toimintayksiköissä, joissa hoidetaan tartuntatautien vakaville seurauksille alttiita potilaita. Esitys koskee tartuntatautilain kahta pykälää. Ne ovat 3 § ja 48 §.

Tartuntatautilain 48§ tuli voimaan tämän vuoden maaliskuussa, vuoden muuta lakia myöhemmin. Lain voimaantulon jälkeen hoitohenkilöstöltä tuli sosiaali- ja terveysministeriöön paljon palautetta, jonka mukaan rokottamattomat työntekijät saivat työpaikoilla varoituksia ja joitakuita uhkailtiin irtisanomisella.

Säännös otettiin tartuntatautilakiin infektiolääkäreiden aloitteesta. Tavoitteena on potilaiden suojelu ja hoitohenkilöstön rokotuskattavuuden parantaminen.

Kuva: Fotolia

Lisää aiheesta

Luodon tuhkarokkotapaus paransi alueen rokotuskattavuutta
Lasten rokotuskattavuus on parantunut
Lasten rokotuskattavuus on parantunut

Kirjoittajat
Minna Pihlava

Lisää aiheesta

Uusimmat

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Työssä
Raudanpuute ilman anemiaa - Miten ferritiiniarvoa tulkitaan?

Plasman ferritiinipitoisuuden mittaus on elimistön rautapitoisuuden perusseulontakoe. Sen tulkinta ei ole kuitenkaan aina helppoa.

Kommentti
Pitää huomata ja haluta

– Moni meistä voi vaikuttaa vanhuksen kohtaloon, kirjoittaa Heidi Wikström.

Työssä
Raudanpuute ilman anemiaa - Miten ferritiiniarvoa tulkitaan?

Plasman ferritiinipitoisuuden mittaus on elimistön rautapitoisuuden perusseulontakoe. Sen tulkinta ei ole kuitenkaan aina helppoa.

Ajassa
Kuntodoping jää helposti huomaamatta

Kuntodoping on tuttu ilmiö myös lapsettomuusongelmista kärsivien pariskuntien kanssa työskentelevälle naistentautien erikoislääkäri Varpu Rannalle.

Liitossa
Kenen kuuluu maksaa Kanta-palveluista?

Yksi Lääkäriliiton eduskuntavaalitavoitteista on siirtää Kanta-palveluiden käyttö­kustannukset valtiolle.

Pääkirjoitus
Hoivakotiin kuuluu lääkäri

Pitääkö huonokuntoisen ja muistisairaan ikäihmisen lähteä hoivakodista terveysasemalle päästäkseen lääkäriin? kysyy Pekka Nykänen.

Liitossa
Vastaanotto kuuluu potilaalle

– Tilastointi on järkevää vain, jos dataa käytetään toiminnan kehittämiseen, kirjoittaa Katri Männikkö.

Tieteessä
Akuutin umpilisäketulehduksen hoidossa tarvitaan tarkempia diagnooseja

Varjoainetehosteisella tietokonetomografiatutkimuksella saavutettiin erinomainen diagnostinen tarkkuus riippumatta radiologin kokemuksesta.