Ajan­kohtai­sta

Hormonikorvaushoito voi heikentää rintasyöpäseulonnan sensitiivisyyttä

Hormonikorvaushoito voi lisätä rauhaskudoksen tiheyttä ja siten huonontaa mammografiaseulonnan sensitiivisyyttä.

Women`s Health Initiative -tutkimuksen laajassa aineistossa hormonikorvaushoitoa saaneista naisista kymmenesosalla oli viiden vuoden aikana hoidosta johtuva mammografialöydös. Hoidon keskeyttäminenkään ei ainakaan vuoden seurannassa täysin korjannut vaikutusta.

– Käytännön työssä on huomattu, että osalla hormonikorvaushoitoa saavista naisista rauhaskudos on lisääntynyt ja se näkyy tiivistymisenä mammografiakuvissa, sanoo erikoislääkäri Tarja Rissanen OYS:n radiologian klinikasta.

– Tasainen tiiviys voi huonontaa pienten muutosten havaitsemista ja näin ollen ehkä sensitiivisyyttäkin. Ongelmallisimpia ovat kuitenkin läiskäiset tiivistymät, koska niitä joudutaan tutkimaan näyttein tai kontrolloimaan joskus niinkin, että potilasta pyydetään jättämään hormonikorvaushoito tauolle.

Ylimääräisiä biopsioita

WHI-tutkimuksessa hormonikorvaushoitoa käyttäneillä naisilla oli poikkeavia löydöksiä mammografiassa useammin kuin muilla naisilla (kumulatiivinen frekvenssi 35 % vs. 23 %). Tämä johti myös rintabiopsioiden lisääntymiseen (kumulatiivinen frekvenssi 10 % vs. 6 %). Seurauksena oli, että hormonikorvaushoitoa käyttäneiden biopsioista löytyi syöpä suhteessa harvemmin kuin muiden naisten näytteistä (14,8 % vs. 19,6 %) – siitäkin huolimatta, että hormonikorvausryhmässä rintasyöpää oli enemmän ja syöpä löytyi myöhemmässä vaiheessa kuin muilta.

WHI-aineistossa yli 16 000 naista oli satunnaistettu käyttämään estrogeeni-progestiinihoitoa tai lumevalmistetta, ja mammografiaseulonta tehtiin vuosittain. Tässä tutkimuksessa seuranta oli kestänyt yli viisi vuotta. Tutkimus julkaistiin Archives of Internal Medicine -lehdessä.

Reaktio korvaushoitoon yksilöllinen

Tarja Rissanen korostaa, että reaktio hormonikorvaushoitoon on yksilöllinen. Sama valmiste voi toiselle aiheuttaa tiivistymiä, toiselle ei. Toisaalta myös valmisteiden välillä on eroja.

– On naisia, jotka ovat käyttäneet hormonikorvaushoitoa vuosien ajan saamatta näitä muutoksia. Hormonikorvaushoidon keskeyttämistä mammografiaseulonnan alla ei voida antaa yleiseksi ohjeeksi, koska osa keskeyttäisi hoidon turhaan. Sitäkään ei tiedetä, miten pitkään hoidon pitää olla keskeytyksissä tulosten normalisoimiseksi, toteaa Rissanen.

Mammografiaseulonnassa hormonikorvaushoidon käyttö merkitään anamnestisiin tietoihin auttamaan arviointia.

Marianne Jansson

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030