1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Huijauksia taas liikkeellä – yhteydenotoista tuhansien eurojen laskuja
Ajan­kohtai­sta

Huijauksia taas liikkeellä – yhteydenotoista tuhansien eurojen laskuja

Lääkärit ovat saaneet jälleen huijaussoittoja ja kirjeitä.

Huijauksia taas liikkeellä – yhteydenotoista tuhansien eurojen laskuja Kuva 1 / 1

Lääkärit ovat jälleen saaneet huijaussoittoja ja kirjeitä.

Tällä kertaa huijarit ovat markkinointimielessä ottaneet puhelimitse yhteyttä erilaisten verkkotunnusten (esimerkiksi domain, com, net, org, info, live) rekisteröintiin, linkityksiin ja verkkojen päivityksiin liittyen. Markkinoivat tahot viittaavat soitoissaan muun muassa tietoturvasäännöksiin. Tyypillistä on, että puhelu etenee nopeasti päättyen vahvistukseen uudesta tilauksesta tai päivityksestä, ilman että henkilö on edes ymmärtänyt tilaavansa jotakin. Lasku, joka on huomattava, seuraa perässä.

Kaikissa tapauksissa on tärkeää ensisijaisesti olla hereillä, kun tällainen puhelu tai muu yhteydenotto tulee ja ilmaista heti, ettei ole ostamassa, liittymässä tai tarvitsemassa mitään palvelua, rekisteröintiä tai päivitystä. Puhelimessa ei pidä lähteä keskustelemaan asiasta eikä mahdollisesti lähetettyä laskua maksaa, Lääkäriliiton lakimiehet muistuttavat.

Lisäksi huijarit ovat ottaneet yhteyksiä kirjeitse englannin kielellä esimerkiksi kansainvälisten matrikkeleiden tai asiantuntijajulkaisujen päivittämistä varten. Näissä tapauksissa katalogissa saattaa olla lääkärin nimi, mutta esimerkiksi erikoisala puuttuu tai asiantuntijatiedot on väärin merkitty ja tietoja pyydetään päivittämään.

Näissäkin tapauksissa kannattaa olla varovainen eikä yhteydenottoihin pidä vastata, jos ei ole nimeään tai tietojaan antanut julkaisuun, sitä virallisesti tilannut tai ylipäätään tunne asiaa. Monesti ulkomaisissa teksteissä on havaittavissa kirjoitusvirheitä, omituisia sanavalikoimia tai muita viittauksia epämääräiseen toimintaan.

Lue myös

Vastaamista ja reagointia pitää näissäkin välttää. Yhteydenotoista on saattanut seurata tuhansien eurojen lasku.

Jos markkinoivalta taholta tulee jotain postia, vahvistuksia tai muuta vastaavaa, on välitön reklamaatio paikallaan siitä, ettei ole tilannut mitään. Lisäksi on hyvä olla tarvittaessa yhteydessä kuluttajaviranomaiseen tai poliisiin.

Harhaanjohtavalla tavalla aikaansaadut sopimukset eivät ole juridisesti päteviä ja toiminta saattaa jopa täyttää rikoksen tunnusmerkistön.

Tarvittaessa voi ottaa yhteyttä Lääkäriliiton lakimiehiin: lakimiehet@laakariliitto.fi

Kuva: Fotolia

Kirjoittajat
Minna Pihlava

Etusivulla juuri nyt

Kolumni
Asiantuntijat rajoillaan

Hanna Nohynek pohtii asiantuntijuuden ja lobbauksen rajoja.

Ajassa
Sote-malli sopii lääkäreille

– Hoitotakuun kiristäminen pitää toteuttaa mahdollisimman pian, Lääkäriliiton Heikki Pärnänen muistuttaa.

Ajassa
Miten Lääkäriliitto pyrkii vaikuttamaan hallitusneuvotteluihin?

Perusterveydenhuollon hoitotakuun tiivistäminen on ollut liiton ykköstavoite hallitusohjelmaan, liiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki sanoo.

Ajassa
Etätyö vaatii kokemusta

Isoin plussa on se, ettei aika kulu enää työmatkoihin – talvella saan tehdä töitä takkatulen ääressä ja kesällä terassilla, Marika Kandell sanoo.

Tieteessä
Väitös avasi uuden lähestymistavan sydänperäiseen sokkiin

Heli Tolppanen tutki EKG-muutosten sekä uusien biomerkkiaineiden ennustearvoa akuutissa sydämen vajaatoiminnassa ja sydänperäisessä sokissa.

Ajassa
Onko teillä tilaa?

Potilassiirrot välittävä ohjelmisto nopeuttaa työtä ja vähentää virheitä, kertoo ohjelmistoyhtiön toimitusjohtaja, lääkäri Taavi Saviauk.