1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Huijauksia taas liikkeellä – yhteydenotoista tuhansien eurojen laskuja
Ajan­kohtai­sta

Huijauksia taas liikkeellä – yhteydenotoista tuhansien eurojen laskuja

Lääkärit ovat saaneet jälleen huijaussoittoja ja kirjeitä.

Huijauksia taas liikkeellä – yhteydenotoista tuhansien eurojen laskuja Kuva 1 / 1

Lääkärit ovat jälleen saaneet huijaussoittoja ja kirjeitä.

Tällä kertaa huijarit ovat markkinointimielessä ottaneet puhelimitse yhteyttä erilaisten verkkotunnusten (esimerkiksi domain, com, net, org, info, live) rekisteröintiin, linkityksiin ja verkkojen päivityksiin liittyen. Markkinoivat tahot viittaavat soitoissaan muun muassa tietoturvasäännöksiin. Tyypillistä on, että puhelu etenee nopeasti päättyen vahvistukseen uudesta tilauksesta tai päivityksestä, ilman että henkilö on edes ymmärtänyt tilaavansa jotakin. Lasku, joka on huomattava, seuraa perässä.

Kaikissa tapauksissa on tärkeää ensisijaisesti olla hereillä, kun tällainen puhelu tai muu yhteydenotto tulee ja ilmaista heti, ettei ole ostamassa, liittymässä tai tarvitsemassa mitään palvelua, rekisteröintiä tai päivitystä. Puhelimessa ei pidä lähteä keskustelemaan asiasta eikä mahdollisesti lähetettyä laskua maksaa, Lääkäriliiton lakimiehet muistuttavat.

Lisäksi huijarit ovat ottaneet yhteyksiä kirjeitse englannin kielellä esimerkiksi kansainvälisten matrikkeleiden tai asiantuntijajulkaisujen päivittämistä varten. Näissä tapauksissa katalogissa saattaa olla lääkärin nimi, mutta esimerkiksi erikoisala puuttuu tai asiantuntijatiedot on väärin merkitty ja tietoja pyydetään päivittämään.

Näissäkin tapauksissa kannattaa olla varovainen eikä yhteydenottoihin pidä vastata, jos ei ole nimeään tai tietojaan antanut julkaisuun, sitä virallisesti tilannut tai ylipäätään tunne asiaa. Monesti ulkomaisissa teksteissä on havaittavissa kirjoitusvirheitä, omituisia sanavalikoimia tai muita viittauksia epämääräiseen toimintaan.

Lue myös

Vastaamista ja reagointia pitää näissäkin välttää. Yhteydenotoista on saattanut seurata tuhansien eurojen lasku.

Jos markkinoivalta taholta tulee jotain postia, vahvistuksia tai muuta vastaavaa, on välitön reklamaatio paikallaan siitä, ettei ole tilannut mitään. Lisäksi on hyvä olla tarvittaessa yhteydessä kuluttajaviranomaiseen tai poliisiin.

Harhaanjohtavalla tavalla aikaansaadut sopimukset eivät ole juridisesti päteviä ja toiminta saattaa jopa täyttää rikoksen tunnusmerkistön.

Tarvittaessa voi ottaa yhteyttä Lääkäriliiton lakimiehiin: lakimiehet@laakariliitto.fi

Kuva: Fotolia

Kirjoittajat
Minna Pihlava

Etusivulla juuri nyt

Blogi
Työtä vuorotta?

Pääsin testaamaan toisenlaista työaikaa ja huomasin nopeasti eron, kirjoittaa Terhi Savolainen.

Tieteessä
Väitös: Sote-uudistus ei onnistu ilman yhteisiä tavoitteita

Väitöstutkija ehdottaa luovan hallinnan mallia, jonka avulla voidaan johtaa ja kehittää alueellisia sote-palvelutuotannon arvoverkkoja.

Tieteessä
Nielemisvaikeus on monen sairauden oire

Potilaan huolellinen haastattelu auttaa erottamaan jatkoselvittelyjä vaativat tilat.

Tieteessä
Nuoruuden vakava mielenterveyden häiriö jättää jäljen työuraan

Mielenterveyden takia sairaalahoidossa alle 25-vuotiaana olleilla on muita heikommat näkymät työmarkkinoilla, osoittaa tutkimus.

Tieteessä
Yksinkertainen tietokonemalli voi ennustaa vamman jälkeisen nivelrikon

Menetelmää voidaan hyödyntää esimerkiksi arvioitaessa päätyykö potilas leikattavaksi.