Lehti 36: Ajan­kohtai­sta 36/2003 vsk 58 s. 3517 - 3519

Humalajuominen lisää nuorten tekemää ja kohtaamaa väkivaltaa

Ulla Toikkanen

Viikoittain itsensä tosi humalaan juovat nuoret ovat väkivallan tekijöinä 5-7 kertaa ja uhreina 2-3 kertaa useammin kuin nuoret, jotka eivät juo alkoholia kovaan humalaan asti. Humalajuomista ja väkivaltaa esiintyy samojen kouluyhteisöjen oppilailla etenkin isoissa kaupungeissa, kertoi tutkimusprofessori Matti Rimpelä Stakesista Kouluterveyspäivillä Tampereella.

Kouluterveyskyselyssä on tutkittu peruskoulujen 8. ja 9. luokan oppilaiden väkivaltakokemuksia kahden viime vuoden aikana. Vuonna 2002 kyselyyn vastasi noin 40 000 ja tänä vuonna liki 30 000 iältään 14-16-vuotiasta oppilasta. Koulussa oppilaiden kokema haitta väkivaltatilanteista on vähentynyt selvästi neljän vuoden aikana. Oppilaista 11 % koki väkivaltatilanteiden haittaavan koulutyötä melko paljon, 6 %:n mielestä ne vaikeuttivat työtä erittäin paljon. Oppilaat kokivat hieman vähemmän haittaa väkivaltatilanteista yhdeksännellä kuin kahdeksannella luokalla.

Noin joka neljäs poika ja viides tyttö oli ollut väkivallan uhrina viimeisen vuoden aikana. Toistuvia kokemuksia väkivallan uhrina olemisesta esiintyi noin 10 %:lla pojista ja 5 %:lla tytöistä. Pojista kolmannes ja joka kymmenes tytöistä oli ollut väkivallan tekijänä kerran tai useammin viime vuoden aikana. Toistuvasti väkivallan tekijänä oli ollut noin 15 % pojista ja 4 % tytöistä. Lähes joka kymmenes poika, mutta ainoastaan noin 2-3 % tytöistä myöntää kiusanneensa muita toistuvasti.

Matti Rimpelä totesi, että viinan alennusmyynti tulee lisäämään nuorten kokemaa ja aiheuttamaa väkivaltaa.

Lue myös

- Koska tämä kehitys näyttää lähes väistämättömältä, täytyisi vahvistaa nopeasti kaikkien lasten ja nuorten kanssa työskentelevien ihmisten ammatillista osaamista väkivallan ehkäisyssä ja myös sen kohtaamisessa.

- Pojat reagoivat selvästi tyttöjä useammin omaan pahoinvointiinsa häiriköimällä. Kontrolliin ja rangaistukseen keskittyvät toimintatavat saattavat vain syventää humalajuomisen ja väkivallan kierrettä. Siksi olisi erityisesti kiinnitettävä huomiota väkivaltaan ajautuneiden poikien varhaiseen auttamiseen, Rimpelä mainitsi.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030