Lehti 15: Ajan­kohtai­sta 15/2003 vsk 58 s. 1747 - 1748

Huonon tuurin tauti

Kun 30-vuotias Hanski lähti jatkotutkimuksiin Paimion sairaalaan, hän arvasi, että reissusta tulee pitkä. - Vilkaisin heti autossa terveyskeskuksen pihalla keuhkokuviani ja ajattelin, että tuon ei kyllä pitäisi olla tuolla. Sitten mielessä käväisi, että oiskos sittenkin pitänyt lopettaa tupakointi.

Terveyskeskukseen Hanski meni muissa asioissa, mutta tuli maininneeksi lääkärille myös silloin tällöin keuhkossa tuntuvasta pistoksesta. Yskää hänellä oli ollut hieman, mutta ei häiriöksi asti. Hoikka mies ei semminkään ollut suuremmin kiinnittänyt huomiota kesän aikana karisseisiin kiloihin. Lääkäri päätti otattaa varmuuden vuoksi röntgenkuvat.

Keuhkokuvien ja laboratoriotestien jälkeen lääkäri kertoi jo epäilevänsä tuberkuloosia ja kirjoitti potilaalleen lähetteen Paimioon.

Hanskille tubiepäilys ei tullut täytenä yllätyksenä, sillä hän oli kuullut taudin jylläävän itänaapurissa. Rekkakuskina työskennellyt mies oli käynyt Pietarin ja Moskovan alueella lukuisia kertoja.

- Niillä reissuilla joutuu paikallisten kanssa tekemisiin heti rajalla. Vanhan tullin aikana meitä saattoi tunkea samaan pieneen koppiin toistakymmentä miestä odottamaan, kun tullissa ei tapahtunut mitään. Siellä istuttiin kahdeksankin tuntia hartiakosketuksen päässä toisista, Hanski kertoo.

Paimiossa Hanski ohjattiin nopeasti eristyshuoneeseen. Tuberkuloosiepäilys varmistui ja muutamassa päivässä kävi myös ilmi, että kyse on monilääkeresistentistä tautimuodosta.

- Se kyllä pelästytti. Piti vähän miettiä asioita uusiksi. Avovaimolle tieto oli järkytys, Hanski sanoo.

Kuukausien eristys

MDR-diagnoosi merkitsi Hanskille parin viikon eristyksen sijaan runsasta kolmen kuukauden oleskelua poissa normaalielämästä.

- Ensimmäiset puolitoista kuukautta olivat vaikeita, mutta sitten pääsin sairaalan rytmiin kiinni. Yhtään kertaa ei tullut sille rajalle, että ois ollut ihan pakko päästä pois.

Potilaalla on Paimion sairaalan eristystiloissa kaikki mukavuudet minikeittiötä myöten. Hanski kulutti aikaansa lukemalla, televisiota katsellen ja pelaillen.

- Nukuin paljon, vähän liikaakin. Onneksi on nuo hyvät unenlahjat kun rekkahommissa opin nukkumaan aina kun siihen oli mahdollisuus.

Lähisukulaiset, joista kukaan ei ollut saanut tartuntaa, saivat käydä katsomassa potilasta. Kun tieto Hanskin taudin laadusta kerrottiin julkisuudessa, hänen avopuolisonsa joutui myrskyn silmään työpaikallaan.

- Ymmärsin, että siellä jotkut olivat kieltäytyneet työskentelemästä hänen kanssaan. Kohu meni kuitenkin nopeasti ohi, kun työpaikalla oli valistettu, mistä on kyse. Nyt kukaan ei kai enää edes muista koko asiaa.

Raha-asioita Hanski ei jaksanut sairaalassa murehtia. Nyttemmin harmia on koitunut siitä, että Paimiossa ei tehty heti eristyspäätöstä, joka oikeuttaa potilaan tavallista korkeampaan sairausajan päivärahaan. Jälkikäteen päätöstä tai päivärahaa on hankala saada.

Marraskuussa kotihoitoon

Hanski pääsi eristyksestä kotihoitoon marraskuussa. Taudin hoito jatkuu yhä niin, että hän käy hakemassa ilta- ja aamulääkkeet kotikuntansa terveyskeskuksesta.

Lue myös

- Se rasittaa ja tuntuu, että parempi olisi, kun saisi kerrallaan vaikka viikon lääkkeet kotiin. Nyt ei voi lähteä kovin kauas kotoa. Paljon niitä lääkkeitä on, varmaan sellainen 15 tablettia kerrallaan.

MDR-tuberkuloosin hoidossa joudutaan käyttämään lääkkeitä, joista saattaa tulla niin voimakkaita haittavaikutuksia, ettei hoitoa voida jatkaa. Hanski on kestänyt lääkityksen hyvin, paitsi että hoidon alkuaikoina hänellä oli vatsavaivoja.

Kotipuolessaan Hanski on kertonut jokaiselle kysyjälle suoraan, mistä hänen sairastelussaan on ollut kyse.

- Huomasin, että niin on parempi, lähtee paljon vähemmän huhuja liikkeelle. Tutuista kuskeista monet ovat minusta kuultuaan käyneet varmuuden vuoksi tutkimuksissa.

Sairastumistaan Hanski pitää sattumien summana ja huonona tuurina. Hän tuntee vointinsa niin hyväksi, että voisi jo palata töihin.

- Jospa tästä pääsee nyt vain säikähdyksellä. Kun kaikki menee hyvin, niin muutaman vuoden päästä tämä on vain paha muisto. Venäjän-kammoa minulle ei jäänyt, ja mieli tekisi taas reissuhommiin. Eri asia, että reissutyö ei oikein hyvin sovi perheelliselle.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030