Lehti 26: Ajan­kohtai­sta 26/1999 vsk 54 s. 3104

Huumeidenkäyttäjien HIV-epidemia on kääntänyt tilastot nousuun

Huumeruiskujen välityksellä levinneet tartunnat ovat hallinneet viime aikoina HIV-tilastoja. Elokuun puoliväliin mennessä tänä vuonna todetuista tartunnoista lähes 60 % on liittynyt suonensisäisten huumeiden käyttäjien HIV-epidemiaan. Viime ja tänä vuonna onkin huumeruiskujen välityksellä saatuja tartuntoja todettu kaksi kertaa niin paljon kuin aiempien vuosien aikana yhteensä.

- Huumeidenkäyttäjien HIV-tartuntoja on todettu viime vuoden elokuusta lähtien yli 50, enimmäkseen pääkaupunkiseudulla. Virustyypityksen perusteella kyseessä näyttää olevan yhdestä lähteestä alkanut epidemia, sanoo Helsingin kaupunginepidemiologi Timo Rostila.

Uusien HIV-tartuntojen määrä kääntyi Suomessa muutaman tasaisen vuoden jälkeen nousuun viime vuonna, jolloin tartuntoja todettiin 80. Tänä vuonna suunta uhkaa jatkua, sillä elokuun puolivälissä uusia tartuntoja oli tiedossa jo 67.

- Ikävä kyllä odotettavissa voi olla ennätysvuosi, toteaa Timo Rostila.

Lue myös

Usein yhteisiä välineitä käyttävät narkomaanit on jo pitkään tiedetty riskiryhmäksi, jossa HIV-tartunnat voivat levitä nopeasti. Puhtaiden välineiden saatavuuden takaaminen on Timo Rostilan mukaan tärkeimpiä keinoja näiden tartuntojen ehkäisemiseksi. Helsingissä neulanvaihto-ohjelma on toiminut parin vuoden ajan, ja huumeidenkäyttäjien terveysneuvontapisteessä on käynyt 1 700 asiakasta ja käyntimäärä on noin 9 000. Myös apteekeille on annettu suositus, että ne myisivät neuloja ja ruiskuja huumeidenkäyttäjille. Tartunnan saaneen henkilön kontaktien tehokas jäljitys on hankalassakin potilasryhmässä tärkeää, samoin tartunnanvaarasta tiedottaminen.

Kaikkiaan Suomessa on todettu 1 009 HIV-infektiota. AIDSiin on sairastunut 302 potilasta, joista 220 on kuollut. Naisia on kaikista tartunnan saaneista 22 %, mutta viime vuosina naisten osuus on ollut suurempi, suurimmillaan 40 % vuonna 1998. Tartunnan saaneet ovat olleet valtaosin nuoria aikuisia; suurin ikäryhmä ovat 30-34-vuotiaat, toiseksi suurin 25-29-vuotiaat.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030