Lehti 21: Ajan­kohtai­sta 21/2003 vsk 58 s. 2286

Ikääntynyt työntekijä haluaa kunnialla eläkkeelle

Marianne Jansson

Lamavuosien työttömyystilanteessa ikääntyneille työntekijöille luotiin laillisia poistumisreittejä työelämästä ennen eläkeikää. Säännöt vain ovat epäselvät: kenellä on oikeus lähteä, kenellä velvollisuus ja kuka sen päättää. Eri näkökulmista eläkkeelle siirtyminen voidaan nähdä syrjäyttämisenä tai etuoikeutena, luovuttamisena tai helpotuksena. Lehtori Raija Julkunen Jyväskylän yliopistosta kutsuu tätä oikeuksien ja vääryyksien vyöhykkeeksi.

Nyt tilanne on muuttunut ja työntekijöiden halutaan pysyvän työelämässä pitempään. Kuitenkin kyselytutkimusten mukaan työntekijät toivovat pääsevänsä eläkkeelle 3-4 vuotta todellista eläkeikäänsä aiemmin.

- Ihmisten työuraa voidaan ehkä pidentää poliittisin päätöksin tukkimalla poistumisreittejä, mutta työelämässä on tekijöitä, jotka työntävät ikääntyviä työntekijöitä pois työstä, sanoo Julkunen.

Muutokset työntävät pois työelämästä

Muutosten kiihtyminen, tehostuminen ja myös kontrollin lisääntyminen ovat ikääntyneille työntekijöille hankalia asioita nykyajan työelämässä. Kokeneiden työntekijöiden voi olla vaikeaa hyväksyä uudenlaisia standardeja, kun he ovat tottuneet tekemään asiat toisin, ehkä huolellisemmin. Oppimisen hidastuminen, kömpelöityminen ja ammattitaidon vanheneminen saavat työntekijän tuntemaan itsensä vanhaksi, vaikka muissa tilanteissa hän ei ikäänsä ongelmaksi kokisikaan.

- Usein ikä toimii työntekijälle ainakin osittaisen irtautumisen alibina, sanoo Raija Julkunen.

Kun lisäksi työuran loppuvaiheeseen liittyy epävarmuutta, ikääntynyt työntekijä haluaa helposti pois heti, kun tilaisuus tarjoutuu.

Julkusen haastattelututkimus 10 erilaisen organisaation 56-64-vuotiaista työntekijöistä toi esiin seikkoja, jotka pitävät kokeneempaa väkeä kiinni työelämässä. Terveyden ja itsensä nuoreksi tuntemisen lisäksi tärkeitä olivat positiiviset kontaktit nuorempiin työtovereihin, reilu ja oikeudenmukainen kohtelu sekä tunne, että työ pitää kiinni elämässä. Suhteessa työhön korostuivat onnistumisen, tarpeellisuuden ja pätemisen tunnot, ja merkittävä oli myös vahva ammatillinen minäkuva, kokeneisuus ja kantti.

Miten pysyä hyvänä työntekijänä?

Kuva työstä ei määräydy pelkästään iän perusteella, vaan sen mukaan, minkä merkityksen kukin sukupolvi on työlle oppinut. Turun yliopistossa professori Risto Rinteen johdolla tehdyssä yli 45-vuotiaiden terveydenhuollon työntekijöiden teemahaastattelututkimuksessa tutkittavat ilmaisivat haluavansa kunnialla eläkkeelle - siis niin, että pysyvät loppuun asti hyvinä työntekijöinä.

Lue myös

- Hyvää työntekijää on vain yhä vaikeampi määritellä terveydenhuollossa. Onko hyvä työntekijä asioihin tarkkaan paneutuva vai asiat nopeasti hoitava jonojen purkaja? pohtii tutkija Tarita Ruoholinna.

Terveydenhuollon muutokset ovat haastateltavien mukaan johtaneet siihen, että samassa ajassa on hoidettava enemmän potilaita ja potilaita on entistä vaikeampaa lähettää eteenpäin. Tästä on myös seurauksena, että oman sektorin puolta pidetään entistä tiukemmin ja kontaktit muihin työntekijöihin ovat vähentyneet. Myös potilaskunnan vaikeutuminen, varsinkin huumeiden käytön ja mielenterveysongelmien lisääntymisen vuoksi, rasittaa kokeneitakin työntekijöitä.

- Monet halusivat joustoja työelämään niin, että vanhemmiten voisi jatkaa pienemmällä panoksella, sanoo Tarita Ruoholinna.

Tutkimuksia ikääntyneistä työntekijöistä esiteltiin Suomen Akatemian Ikääntymisen tutkimusohjelman seminaarissa Helsingissä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030