1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Järvenpään terveyskeskussairaala sai lean-palkinnon
Ajan­kohtai­sta

Järvenpään terveyskeskussairaala sai lean-palkinnon

Kehitystyö lyhensi hoitoaikoja ja henkilöstön poissaoloja.

Järvenpään terveyskeskussairaala sai lean-palkinnon Kuva 1 / 1

Järvenpään terveyskeskussairaala sijoittui toiselle sijalle valtakunnallisessa Vuoden Lean-teko 2017 -kilpailussa.

Järvenpään kaupungin sote-palvelujen Lean-toiminta sai alkusysäyksen HUS:n perusterveydenhuollon yksikön järjestämästä Lean-koulutuksesta.

Potilaan keskimääräinen hoitoaika on lyhentynyt kahdessa vuodessa 17:sta 11 vuorokauteen. Akuuttiosaston potilaspaikkojen keskimääräinen käyttöaste on nykyisin 87 prosenttia, joten potilaat pääsevät heti tilanteen vaatiessa akuuttiosastolle. Lisäksi siirtoviivepäivien määrä on vähentynyt 55 prosentilla. Siirtoviive tarkoittaa aikaa, jolloin potilas odottaa pääsyä tarkoituksenmukaiseen hoitopaikkaan.

Myös henkilöstö on hyötynyt kehitystyöstä. Hoitohenkilöstön työkyvyttömyydestä johtuvat poissaolot ovat vähentyneet 65 prosenttia ja ylityökustannukset 85 prosenttia kahden vuoden aikana.

Tavoitteena on "oikea potilas oikeaan aikaan oikeassa paikassa oikean ajan".

– Jo ennen potilaan tuloa on varmistettava, että terveyskeskussairaala on oikea hoitopaikka. Sairaalahoidon tarpeen päättyessä potilas pääsee nopeasti jatkohoitoon, jolloin hän saa tarkoituksenmukaista hoitoa. Myös hoitojakson sisältöä kehittämällä hoitoaikaa on saatu lyhenemään. Tämän seurauksena osastolla on aina tilaa hoitoa tarvitseville potilaille, ylilääkäri Tuula Salokangas kertoo Järvenpään kaupungin tiedotteessa.

Osastolle saapuvalle asiakkaalle tehdään tavoitteellinen hoitosuunnitelma ensimmäisen hoitovuorokauden aikana. Potilas on myös otettu aktiivisemmin mukaan oman hoitonsa suunnitteluun.

Lue myös

Jos potilas tulee uudelleen osastolle, hän pääsee tuttuun osastotiimiin.

– Akuuttiosaston ja kotisairaalan toiminnoista jätettiin kaikki turhat vaiheet pois. Työntekijät kehittivät työtään tarkastellen esimerkiksi lääkärikiertoa, kirjaamista, palaverikäytäntöjä, potilaan saapumista ja kotiuttamista, ylihoitaja Nina Nikkinen sanoo tiedotteen mukaan.

Vuoden Lean teko -palkinnon myöntää vuosittain Suomen Lean-yhdistys ry. Palkinnot jaettiin viime viikolla. Ensimmäisen palkinnon voitti hammashoidon teknologiayritys KaVo Kerr.

Kuva: Fotolia

Kirjoittajat
Minna Pihlava

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Suomessa seulonta ei tavoita kaikkia

Kohdunkaulasyövän seulonnan peittävyys ei yllä Pohjoismaiden tasolle.

Kommentti
Eksote meni liian pitkälle

Etelä-Karjalan keskussairaalasta on tullut malliesimerkki siitä, mitä tapahtuu jos lääkäripulaa ei hoideta ajoissa, kirjoittaa Pekka Nykänen.

Ajassa
Avi moittii Siun sotea

Siun sote sai kehotuksen huolehtia riittävästä henkilömiehityksestä.

Kommentti
Vain yhteistyö pelastaa terveyskeskuksen

– Nyt tarkkana, koska sitä saa mitä tilaa, toteaa Minna Mantila.

Ajassa
Haimasyöpä voisi löytyä aiemmin

– Sain vinkkejä opetustyöhön, kiittelee Johanna Arola Sigrid Jusélius Symposiumin antia.

Tieteessä
Milloin kaulavaltimoahtauman hoito on aiheellista?

Kajoavaa hoitoa vaativa ahtauma täytyy diagnosoida viiveettä.