Lehti 41: Ajan­kohtai­sta 41/2001 vsk 56 s. 4146

Jo viiden prosentin laihtuminen ehkäisee tyypin 2 diabetesta

Ihmisten halua ja kykyä epäterveellisten elämäntapojensa muuttamiseen helposti aliarvioidaan. Lääkärin tai terveydenhoitajan vastaanotolla potilaan kouraan lyöty ohjevihko ei kuitenkaan riitä elämän mullistamiseen.

- Tutkimus osoittaa, että korkean diabetesriskin omaavat ihmiset pystyvät muuttamaan ruokavalio- ja liikuntatottumuksiaan, kunhan saavat siihen järjestelmällistä ja nykyistä tuntuvampaa ohjausta ja kannustusta! vakuuttaa MMM Merja Rastas Kelan kehittämis- ja tutkimuskeskuksesta Turusta.

Ruokatutkijoiden seminaarissa esitelty interventio-tutkimus on osa Jaakko Tuomilehdon johtamaa suomalaista Diabeteksen ehkäisytutkimusta (DPS). Mukana oli 522 keski-ikäistä ylipainoista suomalaista, joilla oli heikentynyt sokerinsietokyky.

- Elämäntapainterventiolla oli sitä paitsi odotettua selvempi suojavaikutus tyypin 2 diabeteksen ilmaantumista vastaan. Diabeteksen ilmaantuvuus oli interventioryhmässä 58 prosenttia matalampi kuin tavanomaisen seurannan vertailuryhmässä. Interventioryhmässä 43 prosenttia laihtui ensimmäisen seurantavuoden aikana vähintään viisi prosenttia lähtöpainosta. Vertailuryhmästä vain 13 prosenttia laihtui.

Lue myös

- Tutkimus osoittaa senkin, että jo viiden prosentin painonpudotus laskee diabetes-riskiä merkittävästi. Laihtumisen tavoitteeksi ei siis tarvitse asettaa monelle vaikeasti saavutettavaa ihannepainoa, jonka tavoittelu voi jopa laskea motivaatiota, Merja Rastas sanoo.

- Tutkimuksessa käytetty elämäntapainterventio voidaan ottaa osaksi nykyistä julkista terveydenhuoltoa. Tuntuvia lisäsatsauksia se kuitenkin edellyttää, sillä interventioryhmäläiset kävivät ravitsemusterapeutin luona ensimmäisenä vuonna seitsemän kertaa ja sen jälkeen kolmen kuukauden välein.

Elämäntapainterventio-tutkimuksen tulokset on julkaistu The New England Journal of Medicinin numerossa 18/2001.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030