1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Joka kolmas lääkäri tekee tutkimustyötä
Ajan­kohtai­sta

Joka kolmas lääkäri tekee tutkimustyötä

Merkittävä osa lääkäreistä tekee tutkimusta omalla ajallaan.

Joka kolmas lääkäri tekee tutkimustyötä Kuva 1 / 1

Joka kolmas lääkäri osallistuu jollakin tapaa tieteelliseen tutkimustyöhän, ja joka neljäs lääkäri on väitellyt. Tieteellistä tutkimustyötä täysipäiväisesti eli työkseen tekee kuitenkin vain kaksi prosenttia lääkäreistä.

Merkittävä osa (41 prosenttia) tutkimustyötä tekevistä tekee sitä pelkästään omalla ajallaan töidensä jälkeen kuten iltaisin ja viikonloppuisin.

– Tämän perusteella voisi sanoa, että lääkärien mahdollisuuksia tehdä tieteellistä tutkimustyötä on parannettava, koska lääkärikoulutus ja lääkärinä toimiminen perustuu tutkittuun tietoon. Näyttää siltä, että tutkimusta ei rahoiteta tarpeeksi, kun vain kaksi prosenttia lääkäreistä tekee tutkimustyötä päivätyökseen ja niin moni omalla ajallaan, toteaa Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila tiedotteessa.

Lääkärien tieteellistä tutkimustyötä koskevat tulokset käyvät ilmi Lääkäri 2018 –tutkimuksen ennakkotiedoista, jossa selvitettiin laajasti lääkärien perus-, erikoistumis- ja täydennyskoulutusta. Tutkimus toteutettiin syksyllä 2018, ja siihen vastasi 5 187 alle 70-vuotiasta Suomessa asuvaa lääkäriä. Tutkimus on tehty yhteistyössä lääketieteellisten tiedekuntien, Suomen Lääkäriliiton ja sosiaali- ja terveysministeriön kanssa. Laajan tutkimuksen keskeiset tulokset julkaistaan loppuvuodesta.

Eniten tutkimustyötä tehdään erikoisaloista laboratorioaloilla, esimerkiksi kliinisen mikrobiologian, hematologian ja fysiologian aloilla. Tutkimustyötä tekee noin puolet lääkäreistä myös kirurgisilla erikoisaloilla, lastentautien, neurologian ja syöpätautien erikoisaloilla.

Halilan mukaan ilahduttavaa oli, että nuorista, alle 35-vuotiaista lääkäreistä joka kolmas joko suunnittelee tai on juuri tekemässä väitöskirjaa.

Lue myös

– Tutkimustyö selvästi kiinnostaa, nyt pitää pitää huolta siitä, että siihen annetaan myös mahdollisuus, eli rahoitus on kunnossa eikä tutkimustyötä tarvitse tehdä omalla rahalla ja ajalla, Halila kertoo.

Halila myös muistuttaa, että lääkärien tieteellinen tutkimus hyödyttää ennen kaikkea potilaita.

– Tämän päivän tutkimus on huomisen hyvää hoitoa, hän linjaa.

Tutkimustulokset löytyvät täältä.

Kuva: Panthermedia

Kirjoittajat
Ulla Toikkanen

Etusivulla juuri nyt

Näkökulma
Virheiden hyvä käsittely auttaa sietämään epävarmuutta

Virhe alkaa usein jo paljon ennen potilasvahinkoa, kirjoittaa Sara Launio.

Ajassa
Tuominen tuli taloon

Sairaanhoitopiirien välejä hiertää nyt kilpailu ja epäluottamus, HUS:n uusi toimitusjohtaja Juha Tuominen sanoo.

Pääkirjoitus
Seuraava tuotantokausi

Kunnille toivoisikin nyt jäitä hattuun, etteivät ne lähde hätäisiin, lyhytnäköisiin ratkaisuihin, kirjoittaa Heikki Pärnänen.

Työssä
Nukahteleva poika päivystyksessä – tapauksen ratkaisu

Tässä tapauksessa anamneesia piti tarkentaa useampaan kertaan, ennen kuin asia paljastui.

Ajassa
Viime vuonna tuberkuloosiin sairastui 226 ihmistä

Suomessa tuberkuloosiin sairastuneiden määrä on viime vuosina pysynyt ennallaan.