Ajan­kohtai­sta

Joko epidemia alkoi?

Leikki-ikäiset lapset ovat saaneet influenssarokotteita selvästi enemmän kuin vuosi sitten.

Heli Väyrynen
Kuvituskuva 1

Joko influenssaepidemia on alkanut Suomessa, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek? Viime viikolla rekisteröitiin yli tuhat tapausta.

– Epidemiakynnystä ei ole vielä ylitetty.

– Kahden viime kauden aikana epidemia on käynnistynyt tavallista aikaisemmin, jopa ennen joulua. Yleensä se on alkanut tammikuussa, ja huippu saavutetaan helmikuussa. Tilanne on nyt siis normaali.

Mikä on valtavirus tällä kaudella?

– Se riippuu maasta ja mantereesta. Etelä-Afrikassa ja Australiassa A(H1N1) oli valtaviruksena, Etelä-Amerikassa taas A(H3N2). Kumpaakin on jo todettu Suomessa.

Antaako tämänvuotinen rokote paremman suojan kuin viimevuotinen?

– Emme vielä tiedä, mutta se on odotusarvo, koska tämän kauden rokotteessa on suoja neljää virustyyppiä vastaan, viime vuonna kolmea. Aina nelivalenttinen ei kuitenkaan anna lisäarvoa. Lisäsuojaa ei tule, jos kiertää vain yksi B-virus, joka on molemmissa rokotteissa edustettuna.

– Viime kausien rokotesuojasta tiedetään, että teho A(H1N1)- ja B-viruksia vastaan on hyvä, mutta A(H3N2)-virusta vastaan vain kohtalainen, erityisesti ikäihmisillä.

On arvioitu, että influenssakausi voi jäädä viimevuotista vaisummaksi. Näinkö käy?

– Sekin on arvailua. Viime vuonna moni sairastui B-influenssaan. Heillä on osittaista suojaa B-virusta vastaan, jos B-virus on säilynyt melko samanlaisena rakenteeltaan. Sairastettu tauti ei kuitenkaan suojaa kovin pitkään eikä anna täydellistä suojaa. Siksi tarvitaan vuosittainen rokote.

Minkä verran rokotteita on otettu?

Lue myös

– Yli miljoona annosta on annettu valtakunnallisen rokotusrekisterin tietojen valossa. Rokotteita on annettu selvästi aiempaa enemmän 3–6-vuotiaille, jotka ovat nyt ensimmäistä kertaa oikeutettuja maksuttomaan rokotteeseen.

– Myös yli 65-vuotiaiden rokotusluvut näyttävät kasvaneen. Emme vielä tiedä, onko tämä todellista lisääntymistä, vai johtuuko se siitä, että rokotustiedot siirtyvät nyt paremmin terveyskeskuksista valtakunnalliseen rokotusrekisteriin.

– Muissa ikäryhmissä ottohalukkuus on säilynyt melko ennallaan. Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunnan rokotuksista keräämme tiedot kauden loputtua, kuten viimeksi.

Kuva: Fotolia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030