Lehti 51-52: Ajan­kohtai­sta 51-52/2002 vsk 57 s. 5162

Joulupuu on rakennettu myös antioksidanteista

Marianne Jansson

Kuusipuu on näin joulun aikaan muutoinkin arvossaan, mutta se on myös osoittautunut mielenkiintoiseksi terveyden kannalta. Evoluution aikana puihin on kehittynyt tehokkaita fenolisia suoja-aineita, ja joitain vuosia sitten tällaisia yhdisteitä, lignaaneja, havaittiin olevan huomattavan paljon kuusen sisäoksissa, siis puunrungon sisään jäävissä oksankohdissa. Lignaaneista toivotaan löytyvän bioaktiivisia aineita terveysvaikutteisiin elintarvikkeisiin.

- Sisäoksat ovat kuitutuotannossa arvottomia ja jopa haitallisia, mutta niistä voitaisiin tuottaa suuria määriä arvokkaita antioksidantteja, kertoi Akatemiaprofessori Bjarne Holmbom Åbo Akademin prosessikemian tutkimusryhmästä marraskuussa Kemian päivillä.

Kuusen lignaanien pääkomponentti hydroksimatairesinoli (HMR) on luonnon vahvimpia antioksidantteja. Elimistössä se muuttuu enterolaktoniksi ja kummallakin on eläinkokeissa todettu antikarsinogeenista vaikutusta. Myös havaintoja sydän- ja verisuonisairauksien lisääntymisestä vähäisen enterolaktonipitoisuuden yhteydessä on esitetty. Niina Saarisen tuore väitöskirja Turun yliopistosta osoitti HMR:n hidastavan maitorauhassyövän kasvua rotissa. Muita tutkimuksia vastaavilla aineilla on tehty eturauhassyövästä, suolistosyövästä ja erityisesti Japanissa maksasyövästä.

- Mekanismi ei ole vielä varma, mutta uskon kyseessä olevan osittain antioksidanttivaikutus ja osittain estrogeenin muodostumisen estovaikutus. HMR on kylläkin heikko aromataasin estäjä, sanoo professori Risto Santti Turun yliopistosta.

Santti oli mukana kasviestrogeenitutkimuksissa jo 1980-luvulla, jolloin tutkittiin puunjalostusteollisuuden jätevesien vaikutuksia kaloihin. Ympäristöongelmaksi kasvilignaaneja ei katsottu, mutta uutena linjana niistä ryhdyttiin etsimään syövän kehityksen jarruttajia. Tutkimuskohteina ovat olleet kuusen ohella mm. rukiin ja pellavan lignaanit. Toksikologiset selvitykset HMR:stä on tehty ja Turussa odotetaankin mahdollisuutta kliinisten kokeiden aloittamiseen. Kohteena olisi eturauhassyöpä.

Lue myös

- Tulevaisuudessa näin saadaan ehkä aineita terveysvaikutteisiin elintarvikkeisiin, joilla voidaan vaikuttaa syöpäriskiin. Ensimmäisiä kohderyhmiä olisivat varmaan potilaat, joilta on hoidettu syöpä, ja toisaalta riskiryhmiin kuuluvat, arvioi Risto Santti.

Paperin ja lankun lisäksi metsäteollisuus on jo pitkään tuottanut kemiallisia sivutuotteita, kuten mäntyöljyä ja tärpättiä, ksylitolia ja sitosterolia. Puun lignaaneista toivotaan saatavan paitsi terveysvaikutteisia aineita myös teknisiä suoja-aineita. Suurimittainen teollinen tuotantokin on mahdollinen, sillä sisäoksien erottaminen hakevirrasta on teknisesti ratkaistu. Lignaaneja esiintyy kuusen lisäksi eräissä mäntylajeissa, lehtipuiden sisäoksat taas sisältävät pääasiassa flavonoideja ja stilbeenejä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030