1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Kaikilla tutkituilla narkoleptikoilla HLA-riskitekijä
Ajan­kohtai­sta

Kaikilla tutkituilla narkoleptikoilla HLA-riskitekijä

Toistaiseksi on tutkittu vasta 22 lapsen ja nuoren näytteet, mutta riskitekijä on havaittu kaikilta tutkituilta.

Kaikilla tutkituilla narkoleptikoilla HLA-riskitekijä Kuva 1 / 1
Sikainfluenssarokotuksen jälkeen narkolepsiaan sairastuneilta on löydetty HLA-riskitekijä. Toistaiseksi on tutkittu vasta 22 lapsen ja nuoren näytteet, mutta riskitekijä on havaittu kaikilta tutkituilta.

– Tarkoitus on tutkia riskitekijän olemassaolo kaikilta sairastuneilta, totesi HYKS:n lastentautiyksikön apulaisylilääkäri Turkka Kirjavainen tiistaina Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedotustilaisuudessa.

Ristitekijä on melko yleinen Skandinaviassa, sillä 28 prosentilla pohjoiseurooppalaisista on tämä alttius. THL:n tiedotustilaisuudessa kuitenkin muistutettiin, ettei perinnöllinen alttius välttämättä riitä sairastumista selittäväksi tekijäksi yhdessä rokotuksen kanssa. Lisäksi on tarvittu todennäköisesti vielä jokin ympäristötekijä.

– Tärkeää on selvittää kaikki mahdolliset tekijät narkolepsiadiagnoosin takana. Havaintomme luotettavuuden varmistamiseksi erityisesti narkolepsiadiagnoosit on varmistettu kahden toisistaan riippumattoman asiantuntijan erillisillä diagnoosien tarkastuksilla. Mikäli näkemys diagnoosin tarkkuudesta on poikennut, on vielä kolmen hengen asiantuntijaryhmä tarkistanut diagnoosin, kuvaili THL:n ylilääkäri Terhi Kilpi tutkimuksen kulkua.

Puska: Laki hidasti rekisteritietojen saamista

Tiistaina julkistettu Kansallisen narkolepsiatyöryhmän väliraportti totesi Pandemrix-rokotteen ja narkolepsian välisen yhteyden. Terhi Kilven mukaan rekisteritutkimus kesti näin pitkään, koska lääketieteellisten tutkimusten edellyttämien lupien ja tietojen saanti on Suomessa nykyisin hidasta ja monimutkaista.

– Olemme neuvotelleet sosiaali- ja terveysministeriön kanssa lakimuutosta, jotta tämän kaltaisissa ongelmatilanteissa tutkimuslupien ja rekisteritietojen saantia voitaisiin helpottaa ja nopeuttaa, totesi THL:n pääjohtaja Pekka Puska.

– Suomen tarkat rekisterit ja terveydenhuollon tunnontarkkojen rokotustietojen kirjaaminen tekivät tämänkaltaisen tutkimuksen ylipäänsä mahdolliseksi. Me tiedämme nyt varmasti, kuka sairastuneista on saanut rokotteen ja kuka ei, huomautti Terhi Kilpi.

Kuva: Pixmac

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Hyvää kesää

Uusia verkkouutisia on luvassa taas 29. heinäkuuta alkaen.

Tieteessä
Hoida oikein pistiäisallergiaa

Hoidon kulmakiviä ovat mahdollisen anafylaksian asianmukainen hoito sekä siedätyshoidon tarpeen arvio.

Maailmassa
Löylyä!

Sauna on Olli Savolalle paikka, jossa ihminen irtautuu materiasta.

Ajassa
Virheistä pitää puhua

Jani Monosen mielestä virheiden myöntäminen ja niistä oppiminen tulee helpommaksi, kun kokemus lisääntyy.

Ajassa
Väitöskirjapalkinto maailman yleisimmän maksasairauden tutkijalle

Panu ­Luukkosen ­väitöskirjan aineisto oli laadukas ja menetelmät innovatiivisia.

Ajassa
Vapaaehtoistyökin vaatii potilasvakuutuksen

Lääkäriliiton ryhmäpotilasvakuutus kattaa tietyin ehdoin myös pienimuotoisen vapaaehtoistyön.