Lehti 45: Ajan­kohtai­sta 45/2003 vsk 58 s. 4557

Kainuun kokeilua suunnitteleva Tuomo Pääkkönen: Meillä ei ole varaa malliin, josta lääkärit kaikkoavat

Suvi Sariola

- Meillä ei ole varaa lähteä tekemään malleja, joista lääkärit kaikkoavat, sanoo Kainuun hallintokokeilussa alueen terveydenhuoltoa suunnitteleva johtava lääkäri Tuomo Pääkkönen.

Terveyspalvelujen järjestämisvastuu, joka muualla maassa on kunnilla, siirtyy Kainuussa maakunnalle vuoden 2005 alussa. Kainuun mallin suunnittelijoilla on ensi vuoden huhtikuussa oltava selvä näkemys, miten alueen 85 000 asukkaan terveyspalvelut silloin järjestetään. Terveydenhuolto on vain osa hallintokokeilua.

- Kainuun terveydenhuoltoa vaivaavat samat ongelmat kuin muutakin maata, mutta rahaa on käytettävissä vielä vähemmän. Kainuun bruttokansantuote on noin 70 prosenttia muun maan kansantuotteesta. Jos julkinen terveydenhuoltojärjestelmä sellaisessa tilanteessa aikoo tehdä perustehtävänsä, sen on keskityttävä olennaiseen, Pääkkönen huomauttaa.

Perusterveydenhuollossa se merkitsee hänen mukaansa toimintamallia, jossa lääkärit keskittyvät hoitamaan kansanterveyden kannalta todellisia ongelmia. Malli edellyttää lääkärien kunnollista palkkausjärjestelmää, työnjakoa muun henkilöstön kanssa ja sitä, että väestö ottaa itsekin vastuuta terveydestään.

Pääkköstä huolestuttaakin, missä muodossa valtioneuvoston periaatepäätöksessä esitetyt, hoitoon pääsyn turvaavat säännökset aiotaan kirjata lakiin. Hän epäilee, että edessä on ajautuminen täydelliseen katastrofiin, jos potilaalle annetaan subjektiivinen oikeus päästä lääkärin vastaanotolle kolmessa päivässä pelkästään potilaan oman arvion perusteella.

- Lähtökohtana on oltava todettu tarve. Ennen ensimmäistä lääkärikontaktia tarvitaan seula - terveydenhoitajan tai sairaanhoitajan arvio tilanteesta, hän sanoo.

Videovastaanotoista apu syrjäkuntiin

Kainuun lääkäritilanne vaihtelee kunnittain niin, että Kajaanissa tilanne on Pääkkösen mukaan hyvä, Sotkamossa kohtalainen ja muissa kunnissa vaihteleva. Vakituisten lääkärien osalta tilanne on heikoin Kuhmossa, jossa vuokralääkäreitä käytetään runsaasti myös päivätyössä.

- Suomalainen terveydenhoitojärjestelmä seisoo ja kaatuu lääkärien mukana. Jos emme pysty pitämään työskentelyolosuhteita sellaisina, että lääkärit saavat kunnollista palkkaa ja tuntevat tekevänsä mielekästä työtä, niin emme me heitä mistään saa, Pääkkönen huomauttaa.

Nyt ratkaisuja haetaan useamman kunnan suurista kokonaisuuksista, joissa terveyskeskuslääkärit voivat erikoistua. Pääkkösen mukaan keskittäminen ei välttämättä merkitse lappua pienen kunnan terveyskeskusvastaanoton luukulle, vaan ennemminkin joidenkin toimintojen keskittämistä tietyille lääkäreille. Lasten määrän vähetessä esimerkiksi äitiysneuvolatyö voitaisiin keskittää.

Osassa kainuulaislääkäreitä keskittämissuunnitelmat ovat herättäneet pelkoa joutumisesta heittopusseiksi ajelemaan vastaanotolta toiselle pitkin maakuntaa.

Pääkkösen mielestä pelko on aiheeton. Terveydenhuollon ammattilaiset joutuvat liikkumaan jonkin verran enemmän kuin nyt, mutta ennen kaikkea liikkumaan pannaan tieto:

- Kainuussa on tutkittu videotekniikkaa aivan tosissaan. Tutkija-terveyskeskuslääkäri Olavi Timosen valmistumassa olevan väitöskirjan ennakkotulokset osoittavat, että tavanomaisesta terveyskeskuslääkärin työstä 70 prosenttia voidaan tehdä etävastaanottona videotekniikalla. Se on tietenkin korvaava menetelmä, mutta pakkohan tässä on ottaa kaikki keinot käyttöön, Pääkkönen toteaa.

Lue myös

Kaiken lisäksi videovastaanotolla käyneet potilaat pitivät vaihtoehtoa hiukan parempana kuin perinteistä vastaanottoa.

Parhaillaan Kainuussa tutkitaan, miten diabetes-potilaiden hoito sujuu videovastaanotolla. Oulusta käsin työskentelevä lääkäri tekee viikossa 26 tuntia pelkkää videovastaanottotyötä ja hoitaa videovastaanottopotilaita Suomussalmella, Puolangalla ja Paltamossa.

Päivystyksien järjestämisestä suunnitelmat ovat jo pitkällä: päivystys halutaan keskittää ja ulkoistaa.

- Kaukana olevien paikkakuntien päivystys keskitetään hiljaisina aikoina Kajaaniin, niin että saadaan näiden paikkakuntien päivystysrasitusta pois. Päivystyksiä joudutaan ratkomaan aika paljon myös systemaattisesti ulkoistamalla, Pääkkönen sanoo.

Kainuulainen palkkausmalli on vielä haussa.

- Meidän pitäisi löytää malli, jossa on väestövastuun kannustava palkkausjärjestelmä ja terveyskeskuslääkärillä mahdollisuus erikoistua, mutta jossa työmäärä ei tukehduta lääkärikuntaa, Pääkkönen sanoo.

Kainuussa on selvitetty myös lääkärien kiinnostusta työskennellä ammatinharjoittajapohjalta. Sellaisesta vaihtoehdosta oli kuitenkin kiinnostunut vain yksi perusterveydenhuollon lääkäreistä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030