1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Kansanedustaja Mia Laiho: Työperäinen koronatartunta vaatii selvennystä
Ajan­kohtai­sta

Kansanedustaja Mia Laiho: Työperäinen koronatartunta vaatii selvennystä

Lääkäriliitto toteaa, että tartuntalähde ja -olosuhde on pystyttävä selvittämään, jotta koronavirustartunta korvattaisiin ammattitautina.

Kansanedustaja Mia Laiho: Työperäinen koronatartunta vaatii selvennystä Kuva 1 / 1 Kuva: ADOBE/AOP

Altistumisen koronavirustartunnalle on pitänyt tapahtua työtapaturma- ja ammattitautilain mukaisessa olosuhteessa. Jotta koronavirustartunta korvattaisiin ammattitautina, tartuntalähde ja -olosuhde on pystyttävä selvittämään. Näin todetaan Lääkäriliiton verkkosivuilla.

Lakisääteinen työtapaturma- ja ammattitautivakuutus korvaa työn tekemiseen liittyviä työtapaturmia ja ammattitauteja. Ammattitautina korvataan sairaus, joka on todennäköisesti pääasiallisesti aiheutunut fysikaalisesta, kemiallisesta tai biologisesta tekijästä työssä, työntekopaikan alueella tai työhön liittyvässä koulutuksessa.

Jos työntekijällä todetaan koronaviruksen aiheuttama sairaus ja altistuminen on todennäköisesti ja pääasiallisesti tullut yllä kuvatuissa olosuhteissa, viruksen aiheuttama sairaus korvataan biologisen tekijän aiheuttamana ammattitautina.

Ammattitautikorvaus edellyttää diagnosoitua sairautta

Koronaviruksen aiheuttaman sairauden korvaaminen ammattitautina edellyttää, että tartuntalähde on yksilöitävissä esimerkiksi työnteon yhteydessä tapahtuneeksi. Ammattitautikorvaus edellyttää diagnosoitua sairautta. Pelkkä altistuminen koronavirukselle ei ole ammattitauti eikä sen perusteella saa korvauksia.

Lue myös

Kansanedustaja Mia Laiho on jättänyt kirjallisen kysymyksen työperäisen koronatartunnan ammattitautikriteereistä, korvauksista ja ohjeistuksesta.

– Työperäisen tartunnan toteaminen jo alkuvaiheessa on tärkeä myös sen takia, että maksut ohjautuvat oikeaan paikkaan. Maksujen oikein ohjautuvuudella on myös suuri vaikutus talousvaikeuksissa kamppailevien yritysten kannalta. Ammattitautien hoidon maksut nimittäin ohjautuisivat työtapaturmavakuutukselle, ei työnantajalle, toteaa Laiho.

Lue myös TVK:n blogikirjoitus aiheesta.

Kirjoittajat
Ulla Toikkanen

Etusivulla juuri nyt

Tieteessä
Oksikodoni sopii synnytyskivun lievitykseen

Avautumisvaiheen alkuvaiheessa ihonalaisesti annettu oksikodoni lievitti supistusten aikaisia kipuja tehokkaasti.

Ajassa
Työhyvinvointi jopa parani

Krooninen väsymys väheni koronakeväänä, raportoi Työterveyslaitos.

Blogi
Elokuu – paluu pienempiin bootseihin

Tuhkimon taika haihtuu ja palataan takaisin omaan arkeen, kirjoittaa Terhi Savolainen.

Kommentti
Uusi normaali: lapset kärkeen

On aika herätellä keskustelua yhteiskunnan tärkeysjärjestyksestä, kirjoittaa Silja Kosola.

Ajassa
Poikkeusaika ei vähentänyt päivystysleikkauksia

Päivystyskirurgian saatavuus on turvattava myös poikkeusaikoina, osoittaa TAYS:n johtama tutkimus koronakeväältä.

Ajassa
Suomessa aletaan tutkia koronavirusepidemian vaikutusta syöpäpotilaisiin

Tutkimuksessa selvitetään, miten koronavirustartunta vaikuttaa syöpien diagnosointiin, syöpähoitojen aloittamiseen, annettuihin syöpähoitoihin, niiden haittavaikutuksiin sekä potilaiden elämänlaatuun ja elinaikaan.