Ajan­kohtai­sta

Kasviestrogeenien suositteleminen on kyseenalaista

Kasviestrogeenivalmisteista tiedetään vielä niin vähän, että niitä ei pitäisi suositella naisten vaihdevuosioireiden hoitoon, sanoo professori Sari Mäkelä Turun funktionaalisten elintarvikkeiden tutkimuskeskuksesta. Kasvisestrogeenit ovat luonnon omia tuotteita ja siksi niitä erehdytään usein pitämään vaarattomina aineina.

Estrogeenikorvaushoidolleen luomu-vaihtoehtoa etsivälle naiselle ei pitäisi suositella kasviestrogeeneja sisältäviä tuotteitta. Professori Sari Mäkelä on erityisen huolissaan internetissä kaupattavista vahvoista preparaateista, joiden myyntipuheet lupaavat apua paitsi vaihdevuosioireisiin, myös ”kaikkeen mahdolliseen ja mahdottomaan”.

– Usein kasviestrogeenista annetaan se kuva, että koska ne ovat kasviyhdisteitä, niillä on vain ”luonnollisia” ja edullisia vaikutuksia, eikä niihin liity riskejä. Myytävien tuotteiden tehosta ei läheskään aina ole näyttöä, ja silloinkin kun tutkimuksia on tehty, niissä on usein selvitetty vain hyötyjä, mutta haittoja ei ole kartoitettu lainkaan, Mäkelä toteaa.

Kasviestrogeeneista tähän mennessä saatuja tutkimustuloksia Sari Mäkelä kuvaa yleisarvosanalla sekava. Osassa tutkimuksia kasviestrogeenista on näyttänyt olevan apua yleisimpiin vaihdevuosioireisiin, toisissa vaikutusta ei ole havaittu lainkaan. Luusto- ja kardiovaskulaarivaikutuksista on saatu joitakin lupaavia tuloksia, mutta tutkimukset ovat olleet melko lyhyitä, eikä näyttöä sairausriskin alentumisesta vielä ole. Mahdollisista hoidon haitoista on toistaiseksi vähän tietoa saatavilla

– Viime vuonna ilmestyi julkaisu tutkimuksesta, jossa vaihdevuosi-iän ohittaneet naiset käyttivät melko suurta kasviestrogeeniannosta useamman vuoden ajan. Hoidon seurauksena osalle heistä ilmaantui kohdun limakalvon hyperplasiaa, mikä on estrogeenihoidon tyypillinen haittavaikutus. Tutkittavia oli melko vähän, joten tulos on siten vain suuntaa antava, mutta osoittanee, että haitat ovat mahdollisia.

– Kasviestrogeenien vaikutusprofiili voi kenties olla toisenlainen kuin perinteisillä hormonilääkkeillä. Se, ovatko ne tehokkaita, turvallisia ja jollakin tapaan parempia kuin perinteiset lääkkeet, on edelleen kyseenlaista, Mäkelä kiteyttää

Sari Mäkelä itse on kiinnostunut kasviestrogeenien vaikutuksista terveyteen osana normaalia ruokavaliota. Hän tutkii ryhmineen Turun yliopistossa eritoten lignaaneja, jotka ovat suomalaisten ruokavaliossa tyypillisesti esiintyviä kasviestrogeeneja. Lignaaneja on varsinkin kuitupitoisissa elintarvikkeissa, kuten muun muassa kokojyväviljassa, marjoissa ja pellavansiemenissä.

Liisa Koivula

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030