Lehti 41: Ajan­kohtai­sta 41/2001 vsk 56 s. 4145

Kilpailuneuvosto Etelä-Karjalan keskussairaalalle: Ostettavat tekonivelleikkaukset kilpailutettava

Ulla Järvi

Kilpailuneuvosto on määrännyt Etelä-Karjalan keskussairaalan kilpailuttamaan ostamansa tekonivelleikkaukset.

Tarjouskilpailun puuttumisesta neuvostoon valitti 11 yksityissairaalaa, jotka katsoivat Etelä-Karjalan keskussairaalan rikkoneen hankintamenettelylakia antamalla leikkaukset suoraan Invalidisäätiön sairaalan Ortonin tehtäväksi.

Päätös on mielenkiintoinen sikälikin, että siinä kilpailuneuvosto määritteli Ortonin rinnastettavaksi täysin muihin yksityissairaaloihin sen aiemmasta erikoisasemasta huolimatta. Samalla kilpailuneuvosto kävi rajanvetoa siitä, minkä suuruiset palveluhankinnat katsotaan niin vähäisiksi, ettei kilpailuttamista tarvita.

Jupakka alkoi vuosi sitten, jolloin Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän hallitus antoi operatiiviselle tulosyksikölle luvan hankkia 24 tekonivelleikkausta Ortonista. Omassa sairaalassa tehtäisiin 16 leikkausta. Sairaala katsoi, ettei kyse ollut hankintasopimuksesta, vaan puitesopimuksesta, jossa hankintapäätös tehdään aina potilaskohtaisesti. Sairaalalla oli Ortonin kanssa vanhastaan sopimus, ja sairaala katsoi, etteivät muut olisi pystyneet järjestämään leikkauksia yhtä nopeasti ja yhtä hyvin.

Ortonin näkemyksen mukaan hankintalakia ei voi edes soveltaa erikoissairaanhoidon palveluihin ja piti noin 2 miljoonan markan ostopalveluita määrältään vähäisinä.

Riitaan pyydettiin myös sosiaali- ja terveysministeriön lausunto. STM totesi, ettei terveydenhuollon lainsäädännössä edes ole yksityiskohtaisia säännöksiä siitä, millä tavalla ostopalvelut tulee toteuttaa. Ministeriö myös katsoi, että tekonivelleikkauksia hankittaessa on syytä ottaa huomioon leikkauksia tarjoavan yksikön koko. Nythän suositus on 200 leikkauksen vähimmäismäärä. Vain Ortonissa, Reumasäätiön Heinolan sairaalassa ja Oulun Diakonissalaitoksella suositus täyttyy.

- Muille yksityissairaaloille kahden kuukauden aikana tehdyt 24 leikkausta olisivat merkinneet vähintään 50 prosentin lisäystä tekonivelleikkausten vuotuiseen määrään, todettiin ministeriön lausunnossa. Muuta kantaa ei asiaan otettu.

Valittaneet yksityissairaalat tyrmäsivät sekä Etelä-Karjalan, Ortonin että STM:n lausunnot kohta kohdalta.

Ei hyvitystä muille sairaaloille

Kilpailuneuvosto toteaa päätöksessään, että kirurgisetkin palvelut sisältyvät tuoteluokituksen mukaan palveluhankinta-asetuksen mukaisiin terveydenhuoltopalveluihin. Asetuksen tavoitteena on kilpailuttaa hankinnat sekä kohdella tarjoajia ja tarjouksia ilman syrjintää ja avoimesti.

Lue myös

Kilpailuneuvosto kuitenkin korostaa, ettei tarjouksia käsiteltäessä tarvitse tuijottaa vain halpaan hintaan.

- Polvien ja lonkkien tekonivelleikkauspalveluissa ainoastaan hinnan käyttäminen palveluntuottajan valintaperusteena ei johda hyvään lopputulokseen, vaan laadun tulee olla määräävä tekijä, korostaa kilpailuneuvosto.

- Jos kuitenkin aiemmin työn suorittaneilla olisi automaattinen etusija hankinnan saamisessa, vaikeuttaisi se olennaisesti uusien yrittäjien alalle tuloa, mitä on pidettävä hankintalainsäädännön tarkoituksen vastaisena, toteaa kilpailuneuvosto.

Etelä-Karjala määrättiin siis kilpailuttamaan ostopalvelunsa ja korvaamaan vielä hakijoiden oikeudenkäyntikulut. Vaadittuja hyvityksiä sairaala ei sen sijaan joudu maksamaan.

Päätöksestä on parhaillaan menossa valitusaika korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030