1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Kohuttu migreenilääke sai rajoitetun peruskorvattavuuden
Ajan­kohtai­sta

Kohuttu migreenilääke sai rajoitetun peruskorvattavuuden

Ehdollinen korvattavuus astuu voimaan huhtikuun alussa.

Kohuttu migreenilääke sai rajoitetun peruskorvattavuuden Kuva 1 / 1

Lääkkeiden hintalautakunta (Hila) on myöntänyt rajoitetun peruskorvattavuuden migreenilääke Aimovigille. Vaikuttava aine on erenumabi.

Ehdollinen korvattavuus astuu voimaan huhtikuun alussa.

Lääkkeestä heräsi kohu sen jälkeen, kun ilmeni, että Terveystalo tarjosi sitä potilailleen sairaalalääkkeen tapaan. Kahden pistoksen hinta oli Terveystalossa 110 euroa ja toimistomaksu, kun yhden pistoksen apteekkihinta oli lähes 580 euroa.

Fimea puuttui asiaan. Terveystalo ja lääkkeen myyntiluvan haltija Novartis saivat kehotuksen varmistaa, että "hoitoa saaneiden potilaiden jatkohoito turvataan asianmukaisesti käyttämällä lainsäädännön mukaisia toimintatapoja".

Terveystalo lopetti lääkkeen antamisen potilaille.

Tänään annetun korvattavuuspäätöksen mukaan Aimovigin vahvistettu tukkuhinta on 425 euroa, mikä tarkoittaa, että yhden toimituserän hinta on apteekissa lääketaksa-asetuksen mukaisesti reilut 500 euroa. Potilaan maksettavaksi jää tästä reilut 300 euroa.

Tänä vuonna lääkekatto on 572 euroa, joten kalenterivuoden kolmannesta annoksesta lähtien potilas ei maksa enää kuin 2,50 euroa erältä.

Rajoitettu peruskorvaus on 40 prosenttia lääkkeen hinnasta. Korvausta maksetaan 50 euron alkuomavastuun täyttymisen jälkeen.

Korvattavuus on ehdollinen.

Lue myös

Hila myönsi ehdollisen korvattavuuden

Hila on vuodesta 2017 voinut tehdä ehdollisia korvattavuuspäätöksiä, jos uudelle lääkkeelle on erityinen lääketieteellinen tarve mutta samalla hoidolliseen arvoon ja kustannusvaikuttavuuteen liittyy epävarmuutta.

Ehdolliseen korvattavuuteen liittyy Hilan ja myyntiluvan haltijan keskinäinen sopimus, jossa on tarkemmin määritelty epävarmuuden vastuunjakoon liittyviä asioita.

Migreenilääke Aimovig on biologinen reseptilääkevalmiste, joka pistetään injektiona esitäytetyllä kynällä. Hoidon saa aloittaa migreenin toteamiseen ja hoitoon perehtynyt lääkäri.

Kuva: Fotolia

Kirjoittajat
Minna Pihlava

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Lääkäriliitto aloittaa yt-neuvottelut

Neuvotteluilla tavoitellaan puolen miljoonan euron säästöjä.

Ajassa
Etäkuntoutus antaa vaihtoehdon

Kelan hanke paljasti, että ­etäkuntoutus voi antaa yhtä hyvät tulokset kuin perinteinen kuntoutus.

Pääkirjoitus
Lääkäreille mahdollisuus tutkimustyöhön

Erityisen ongelmallinen vaihe tutkijan uralla on väitöskirjan jälkeinen aika, kirjoittaa Hannu Halila.

Ajassa
Eteisvärinän tunnistus kuluttajan taskuun

Kuopiolaisen Heart2Save-startupin ja Suunnon kehittämä tuote mahdollistaa muun muassa eteisvärinän tunnistamisen kotioloissa.

Kolumni
Veljen vartijana

Kollegoja hoitavat lääkärit kantavat suurta vastuuta, kirjoittaa Päivi Hietanen.

Keskustelua
Lääkkeiden saatavuushäiriöt pian paremmin näkyvillä

Tieto lääkkeiden saatavuudesta tulee vuoden vaihteessa osaksi Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean lääkehakupalvelua.