1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Kohuttu migreenilääke sai rajoitetun peruskorvattavuuden
Ajan­kohtai­sta

Kohuttu migreenilääke sai rajoitetun peruskorvattavuuden

Ehdollinen korvattavuus astuu voimaan huhtikuun alussa.

Kohuttu migreenilääke sai rajoitetun peruskorvattavuuden Kuva 1 / 1

Lääkkeiden hintalautakunta (Hila) on myöntänyt rajoitetun peruskorvattavuuden migreenilääke Aimovigille. Vaikuttava aine on erenumabi.

Ehdollinen korvattavuus astuu voimaan huhtikuun alussa.

Lääkkeestä heräsi kohu sen jälkeen, kun ilmeni, että Terveystalo tarjosi sitä potilailleen sairaalalääkkeen tapaan. Kahden pistoksen hinta oli Terveystalossa 110 euroa ja toimistomaksu, kun yhden pistoksen apteekkihinta oli lähes 580 euroa.

Fimea puuttui asiaan. Terveystalo ja lääkkeen myyntiluvan haltija Novartis saivat kehotuksen varmistaa, että "hoitoa saaneiden potilaiden jatkohoito turvataan asianmukaisesti käyttämällä lainsäädännön mukaisia toimintatapoja".

Terveystalo lopetti lääkkeen antamisen potilaille.

Tänään annetun korvattavuuspäätöksen mukaan Aimovigin vahvistettu tukkuhinta on 425 euroa, mikä tarkoittaa, että yhden toimituserän hinta on apteekissa lääketaksa-asetuksen mukaisesti reilut 500 euroa. Potilaan maksettavaksi jää tästä reilut 300 euroa.

Tänä vuonna lääkekatto on 572 euroa, joten kalenterivuoden kolmannesta annoksesta lähtien potilas ei maksa enää kuin 2,50 euroa erältä.

Rajoitettu peruskorvaus on 40 prosenttia lääkkeen hinnasta. Korvausta maksetaan 50 euron alkuomavastuun täyttymisen jälkeen.

Korvattavuus on ehdollinen.

Lue myös

Hila myönsi ehdollisen korvattavuuden

Hila on vuodesta 2017 voinut tehdä ehdollisia korvattavuuspäätöksiä, jos uudelle lääkkeelle on erityinen lääketieteellinen tarve mutta samalla hoidolliseen arvoon ja kustannusvaikuttavuuteen liittyy epävarmuutta.

Ehdolliseen korvattavuuteen liittyy Hilan ja myyntiluvan haltijan keskinäinen sopimus, jossa on tarkemmin määritelty epävarmuuden vastuunjakoon liittyviä asioita.

Migreenilääke Aimovig on biologinen reseptilääkevalmiste, joka pistetään injektiona esitäytetyllä kynällä. Hoidon saa aloittaa migreenin toteamiseen ja hoitoon perehtynyt lääkäri.

Kuva: Fotolia

Kirjoittajat
Minna Pihlava

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Psykoosi pääsi laaturekisterihankkeen pilotiksi

THL:n kansallisen laaturekisterihankkeen pilottia koordinoi psykiatri Jukka Kärkkäinen.

Ajassa
Satapsykiatria aloittaa lääkäreiden verkkokoulutuksen

Satapsykiatrian akatemia tuottaa verkkokoulutuksia psykiatrian alalta Satapsykiatrian ja Satakunnan alueen lääkäreiden tarpeisiin.

Tieteessä
Tiatsidit suojaavat Alzheimerin tautia sairastavia murtumilta

Murtumien riski väheni vain yli kolme vuotta jatkuneessa käytössä, selviää tutkimuksesta.

Ajassa
Uusi suositus yhtenäistää aivoverenkiertohäiriötä sairastavan toimintakyvyn arviointia

Suosituksen julkaisi kansallinen Toimintakyvyn mittaamisen ja arvioinnin asiantuntijaverkosto TOIMIA, jossa on mukana noin 60 organisaatiota.

Ajassa
Prep-hoidolla ehkäistään HIV-tartuntoja

Hoito on tarkoitettu ihmisille, joilla on suuri riski saada HIV-tartunta.

Ajassa
Näin puolueet haluavat jatkaa sotea

Viiden järjestäjän mallilla ei ole vieläkään suosiota.