• Pekka Nykänen

Kohututkijan kohtalosta epäselvyyttä

Ihmisalkion geenien muuntelijaa voi odottaa kuolemantuomio.

Kohututkijan kohtalosta epäselvyyttä Kuva 1 / 1

Ihmisalkion geenien muuntelu saattaa käydä kiinalaistutkijalle kohtalokkaaksi.

He Jiankui herätti marraskuun lopulla kohua, kun hän kertoi maailmaan syntyneen kaksi tyttölasta, joiden geenejä oli muunneltu koeputkihedelmöityksen yhteydessä. Hän katosi pian kokeensa julkistamisen jälkeen julkisuudesta, eikä hänen kohtalostaan ole varmuutta.

Usean tiedotusvälineen mukaan hän on joutunut Kiinan viranomaisten hampaisiin. Maan tiedeministeriön kerrotaan aloittaneen hänestä virallisen tutkinnan. Rikkomukset tiedemaailman sääntöjä vastaan voivat johtaa Kiinassa rikossyytteisiin.

Tutkijaa syytetään tiettävästi myös korruptiosta. Korruptio on Kiinassa monen kuolemantuomion taustalla, ja se saattaa uhata myös Hetä.

Hen uskotaan oleskelevan raskaasti vartioidussa, yliopiston omistamassa asunnossa Shenzenin kaupungissa. Onko hän kotiarestissa vai suojelevatko vartijat häntä tappouhkauksilta, on ulkomaailmalle epäselvää.

Kokeen uskotaan onnistuneen

Tiedemaailma tuomitsi Hen kokeen välittömästi. Sitä kuvattiin roistomaiseksi, sillä seuraukset voivat olla arvaamattomia. Mikään ei takaa, että lapset syntyvät terveinä. Lisäksi alkioon tehdyt muutokset periytyvät. Ihmisen paranteluun liittyvistä eettisistä ongelmista puhumattakaan.

Korruptiosyytteet liittyvät siihen, että Hen uskotaan rahoittaneen hankkeensa itse. Hän on ansainnut kymmeniä miljoonia euroja myymällä geenialan teknologioita. Hankkeen arvioidaan pysyneen salaisena, koska He lahjoi viranomaisia sekä työntekijät hiljaisiksi ja ylipäätään mukaan epäilyttävään projektiin. He on fyysikko. Hänen ei uskota itse muuntaneen geenejä tai suorittaneensa hedelmöityksiä.

He itse on kertonut häneen yhteyden saaneille länsimaisille tutkijoille voivansa hyvin. Hän kertoi pystyvänsä seuraamaan länsimaisia uutisia itsestään ja saavansa liikkua ainakin rajatusti asuntonsa ulkopuolella.

Täysi varmuus Hen kokeen onnistumisesta puuttuu yhä, mutta sen uskotaan olevan totta. He väitti muuntaneensa CCR5-geeniä CRISPR-cas-9 -tekniikalla niin, että lapset saavat immuniteetin HI-virusta vastaan.

Kuva: Fotolia

Lisää aiheesta

Terveysteknologian eettisestä ohjeesta velvoittava
Kirje lääkärilleni
Viritettyä viestintää

Kirjoittajat
Pekka Nykänen

Lisää aiheesta

Uusimmat

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Fast track vei ortopedin

Konsta Pamilosta ei tullutkaan diplomi-­insinööriä, mutta prosessit kiehtovat lääkärinäkin.

Ajassa
Espoossa tarjotaan potilaille vaihtoa suoriin antikoagulantteihin

Riskit ja kustannuksien siirtyminen kaupungilta Kelalle herättävät ­epäilyksiä.

Ajassa
Fast track vei ortopedin

Konsta Pamilosta ei tullutkaan diplomi-­insinööriä, mutta prosessit kiehtovat lääkärinäkin.

Ajassa
Sairaalan henkilöstö ideoi tuotteita

Sähköinen innovaatioalusta kiinnostaa myös lääkäreitä.

Ajassa
Migreenin uusien estolääkkeiden välillä käydään kova kisa

Vaikean migreenin estoon on tulossa neljä CGRP-vasta-ainetta. Ensimmäinen sai jo aikaan kohun.

Tieteessä
Uusi perinnöllinen osteoporoosimuoto löytyi

Helsingin yliopiston, HUSin ja Folkhälsanin tutkijat ovat tunnistaneet uuden geenin, jonka variantit aiheuttavat perinnöllistä, lapsuusiässä alkavaa osteoporoosia.

Ajassa
1200 kollegaa koolla Oulussa

Pohjolan Lääkäripäiville osallistuu Nordlabin johtava lääkäri Tuija Männistö.

Tieteessä
Aivoinfarktipotilaiden elämänlaadun arviointi antaa potilaan voinnista lisätietoa

Vaikka masennukseen viittaavia oireita esiintyi potilailla huomattavan vähän, niillä todettiin olevan selkeä yhteys heikoksi koettuun elämänlaatuun.