Lehti 17: Ajan­kohtai­sta 17/2002 vsk 57 s. 1890

Koko perhe mukaan Lajusen vastaanotolle

Suvi Sariola

Jyväskyläläinen terveyskeskuslääkäri Heimo Lajunen kutsuu potilaan mukana vastaanotolle toisinaan myös tämän puolison, koko perheen, potilaan ystävän tai vaikkapa isähahmon. Tapa on omaksuttu perhelääketieteen koulutuksesta, johon Lajunen on osallistunut puolentoista viime vuoden ajan.

Perhelääketiede käyttää potilaan tutkimustilanteessa apuna hänen perheympäristöönsä liittyviä tietoja tutkimuksessa ja hoidossa. Tavoitteena on saada sairauteen syvempi ja laaja-alaisempi ote, varsinkin jos kyseessä on moniongelmainen potilas. Perhelääketieteen yksi keskeisimpiä lähtökohtia on tieto siitä, että lähiympäristöllä on suuri vaikutus ihmisten terveys- ja sairauskäyttäytymiseen.

Lajusen mukaan potilaat usein aluksi empivät, kun heille ehdotetaan perheen tai ystävän kutsumista vastaanotolle: Ei se tule kuitenkaan, ei se halua tulla, se ei yhtään välitä tästä asiasta. Ja jos tuleekin, se ei varmasti sano sanaakaan.

Lääkärin ei Lajusen mukaan kuitenkaan tarvitse muuta kuin uskaltaa pyytää.

- Jos lääkäri henkilökohtaisesti kutsuu, pyyntöön suhtaudutaan yleensä myönteisesti. Monet ovat hyvin tyytyväisiä, että saavat tulla, hän kertoo. Myös potilaat suhtautuvat tilanteeseen myönteisesti alun epäröinnistä päästyään.

- Tavoitteena on, että lääkäri tämän lähestymistavan kautta oppisi huomaamaan muutakin kuin sen, mitä potilas itse kertoo. Nämä ihmiset ovat siellä potilaan luvalla antamassa tietoa, joka voi vaikuttaa hoitoon.

Perhe tai muu läheinen henkilö otetaan mukaan sekä käymään tilannetta läpi että työstämään toimenpide-ehdotuksia.

Lajuselle toimintamallista on tullut rutiini, vaikkei hän kutsukaan perheitä vastaanotolle päivittäin.

- Siitä on ehdottomasti apua. Perhe tai ystävä tuo potilaan ongelmaan ihan toisenlaisen katsantokulman. Itse asiassa on kai niin, että nämä ihmiset keksivät ratkaisun ongelmaan keskenään, siinä prosessin kuluessa.

Lue myös

Perhelääketieteellisen lähestymistavan toivotaan helpottavan esimerkiksi terveyskeskuslääkärin työtä ja jopa tuovan terveydenhuoltoon säästöä.

_ Oikeastaan kaikilla terveyskeskuslääkäreillä on potilaita, jotka käyvät vastanotolla 50, jopa sata kertaa vuodessa tai joiden ongelmiin lääkäri ei muuten tunne löytävänsä ratkaisua. Jos tässä lähestymistavassa onnistutaan, sen avulla voidaan vähentää vastaanottokäyntejä, Lajunen toteaa.

Hän osallistui Jyväskylän yliopiston psykoterapiaklinikalla järjestettyyn koulutukseen. Oulussa perhelääketieteen koulutusta on järjestetty jo vuodesta 1989 ja Tampereella vuodesta 1996 lähtien.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030