Lehti 10: Ajan­kohtai­sta 10/2003 vsk 58 s. 1150

Kotikäynnit kunniaan ja vertaisryhmiä uusille vanhemmille Työryhmä toisi neuvoloihin perhetyöntekijöitä

Suvi Sariola

Lastenneuvoloita halutaan kehittää entistä selvemmin koko perheen neuvoloiksi, jotka tekevät yhteistyötä moneen suuntaan. Yhteistyön tehostamiseksi kunnissa pitäisi koota lapsiperhetyön palvelut perhepalvelukeskukseen, mieluiten saman katon alle, mutta ainakin verkostoon, suosittaa lastenneuvolatoiminnan asiantuntijaryhmä.

Perhepalvelukeskuksen ideana on tiivistää kodin, neuvolan, päivähoidon, terveydenhuollon ja vaikkapa järjestöjen yhteistyötä lapsiperheiden hyväksi.

Neuvolan tehtävissä korostuu koko perheen tukeminen: vanhemmuuden vahvistaminen, lapsen ja vanhemman varhainen vuorovaikutus tai vaikkapa vanhempien parisuhteen tukeminen. Neuvoloita kannustetaan tukemaan perheitä järjestämällä ainakin ensikertalaisille vanhemmille pienryhmiä, vertaistukea, joissa perheet voisivat jakaa kokemuksiaan.

Asiantuntijaryhmä on tehnyt lastenneuvolatoiminnan järjestämisestä kunnille laajan ja yksityiskohtaisen oppaan, johon sisältyy useita suosituksia toiminnan kehittämiseksi.

Jotain uutta ja jotain vanhaa

Asiantuntijaryhmä toisi neuvoloihin lääkärien ja terveydenhoitajien rinnalle uuden työntekijäryhmän, perhetyöntekijät. Esimerkiksi Vantaan Hakunilassa on saatu hyviä kokemuksia järjestelystä, jossa perhetyöntekijä työskentelee terveydenhoitajan työparina. Perhetyö on ennaltaehkäisyä ja varhaista puuttumista erityistä tukea tarvitsevien perheiden ongelmiin. Työtä tehdään yleensä kotikäynnein. Perhetyön kustannusvaikuttavuus on todettu hyväksi.

Vanhoista hyviksi havaituista toimintamalleista neuvolatyöryhmä palauttaisi kunniaan terveydenhoitajien kotikäynnit, joista monet kunnat ovat säästöjen takia luopuneet. Kotikäyntejä olisi lisättävä. Työryhmä suosittelee, että lastenneuvolan terveydenhoitaja tekisi ensimmäisen kotikäynnin ainakin esikoistaan odottaviin perheisiin jo ennen lapsen syntymää. Käynnillä sekä tutustutaan perheeseen että voidaan saada käsitys mahdollisesta erityistuen tarpeesta.

Neuvolatyöryhmän mukaan henkilökunnan riittävä täydennyskoulutus on perusedellytys, jotta ryhmän tekemiä ehdotuksia voitaisiin toteuttaa. Ryhmä suosittelee etenkin varhaisen vuorovaikutuksen koulutusta kaikille terveydenhoitajille ja mahdollisimman monille lääkäreille.

- Varhaisen vuorovaikutuksen koulutukseen kannattaa panostaa, se on työvälineenä aivan erinomainen, huomauttaa työryhmän puheenjohtaja, lääkintöneuvos Merja Saarinen.

Erityisen hyviä kokemuksia tästä koulutuksesta on saatu, kun se on järjestetty usealle ammattiryhmälle samanaikaisesti. Yhteistyötä on ollut sen jälkeen helppo jatkaa.

Neuvolalääkäreille työryhmä suosittelee mm. lastenneuvola- ja kouluterveydenhuollon erityispätevyyttä.

Työryhmä kiinnittää runsaasti huomiota vanhemmuuden tukemiseen neuvolassa ja antaa oppaassa paljon käytännön neuvoja.

Lue myös

Työryhmä suosittelee, että kuntiin perustettaisiin vanhempainryhmiä, joissa ainakin ensimmäistä lastaan odottavat tai kasvattavat vanhemmat voisivat keskustella kokemuksistaan toistensa kanssa. Esimerkiksi Kuusamossa lastenneuvola on järjestänyt tällaisia vanhempainryhmiä jo 1980-luvulta lähtien. Niiden toiminta on vakiintunut osaksi neuvolatyötä.

Oppaassa annetaan myös yksityiskohtaiset ohjeet lasten määräaikaistarkastuksista.

Työryhmän puheenjohtajan Merja Saarisen mukaan neuvolan ei ole tarkoitus luopua perinteisestäkään seurannasta ja neuvonnasta, vaikka psykososiaaliset kysymykset nyt nousevatkin esille: neuvolassa mitataan tästedeskin lasten pään ympärystä ja annetaan ravitsemusohjausta.

Kokopäiväistä neuvolatyötä tekevää terveydenhoitajaa kohden tulisi työryhmän mielestä olla korkeintaan 400 lasta ja lääkäriä kohden 2 800 alle kouluikäistä lasta. Terveydenhoitajan osalta suositus on sama kuin nykyäänkin, lääkäriä kohden nykyinen suositus on 3 200 lasta. Työryhmä tosin huomauttaa, että käytännössä lapsimäärät ovat suurempia, monissa kunnissa 500-600 lasta terveydenhoitajaa kohden.

Neuvolatoiminnan kustannuksista on varsin vähän tietoa. Joidenkin kuntien laskelmien mukaan yhden lapsen koko lastenneuvolaseuranta maksaisi 600-1 000 euroa, mutta laskelma perustuu ryhmän mukaan melko suppeaan neuvolaohjelmaan.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030