1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Koulutuspaikka- kyselyn vastaajamäärä kasvoi
Ajan­kohtai­sta 1-2/2020 vsk 75 s. 23

Koulutuspaikka- kyselyn vastaajamäärä kasvoi

Nuorten Lääkärien Yhdistyksen (NLY) koulutuspaikkakyselyn perusteella palkitaan tänä vuonna seitsemän koulutuspaikkaa. Viisi edustaa perusterveydenhuoltoa, kaksi erikoissairaanhoitoa. Perusterveydenhuollosta palkitaan Perusturvakuntayhtymä Karviaisen, Pieksämäen, Sipoon, Valkeakosken ja Viitasaaren terveyskeskukset.

Erikoissairaanhoidon puolelta palkitaan HUS:sta Porvoon sairaalan operatiivinen tulosyksikkö ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä Vaasan keskussairaalan Lastentautien vastuualue.

NLY:n kyselyyn vastasi 1 668 erikoistuvaa ja yek-vaiheen lääkäriä.

NLY:n koulutusvaliokunnan puheenjohtaja Sara Kaartinen iloitsee suuresta vastaajamäärästä. Se antaa kyselylle enemmän painoarvoa ja tekee myös mahdolliseksi yhä useamman koulutuspaikan arvioinnin. Kustakin paikasta pitää olla vähintään viisi vastaajaa, jotta tulokset voidaan raportoida.

Keskussairaalat pärjäsivät kyselyssä kaiken kaikkiaan parhaiten, terveyskeskukset tulivat toisena. Yliopistosairaalat saivat vastaajilta huonoimmat arviot.

– Tiedämme, että esimerkiksi HUS on aloittanut korjaustoimenpiteet edellisen kyselyn huonojen tulosten jälkeen. Vielä muutokset eivät kuitenkaan näy kyselyn tuloksissa.

Lue myös

Vastaajat arvostavat kyselyn perusteella sitä, että koulutus on hyvin suunniteltu ja rakennettu. Nuoret lääkärit haluavat tietää, kuka koulutuksesta vastaa ja keneltä voi tarvittaessa kysyä apua.

Negatiivisia arvioita saivat paikat, joissa perehdytys oli puutteellista ja koulutettavia kohdeltiin vain työvoimana.

Kyselyssä selvitettiin muun muassa sitä, kuinka monelle oli määritelty osaamistavoitteet koulutusjaksolle. Kaartinen yllättyi tuloksista.

– Vain 40 prosenttia vastasi myöntävästi. Se on todella vähän.

NLY:n koulutuspaikkakysely tehtiin nyt kolmannen kerran.

Kirjoittajat
Hertta Vierula
hertta.vierula@laakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Kolumni
Potilaan aika

Ehkä huokaisen väärässä kohtaa tai katson huolestuneen näköisesti potilaan laboratoriovastauksia, kirjoittaa Reetta Huttunen.

Ajassa
Uusi Lastensairaala paransi perheiden tyytyväisyyttä

– Hoidon perhekeskeisyys ja vanhempien läsnäolo toteutuvat nyt uudella ­tavalla, sanoo Lasten ja nuorten sairauksien linjajohtaja, lastenlääkäri Pekka Lahdenne.

Tiedepääkirjoitus
Pamoja tulinde maisha – yhdessä säästämme elämää

Kongon demokraattisessa tasavallassa ebolatautiepidemia alkoi yli vuosi sitten ja marraskuun 2019 loppuun mennessä infektioon on sairastunut 3 304 potilasta ja kuollut 2 199, Veli-Jukka Anttila kirjoittaa.

Ajassa
Apotti laajenee pääkaupunkiseudulla

– Alkuun oli pelonsekainen fiilis, sanoo Uudessa lastensairaalassa työskentelevä Mikael Kuitunen.

Ajassa
Miksi ei Potilasturvallisuuskeskus?

Vaasassa perustettiin viime vuonna keskus, joka on saanut enemmän ­huomiota nimestään kuin tehtävästään.

Pääkirjoitus
Yleislääketieteen rajat hämärtyvät

Yleislääkärien keskittyminen suppeampiin kokonaisuuksiin tulee väistämättä tarpeelliseksi, kirjoittaa Petja Orre.