Ajan­kohtai­sta 33/1995 vsk 50 s. 3595

Kuluttajaliitto vertaili lääkäriasemien laboratoriohintoja

Suomen Kuluttajaliitto on vertaillut yksityisten palvelujen tuottajien laboratorio- ja röntgentutkimusten hintoja Helsingissä. Syyskuussa tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin, mikä on kuluttajan maksama loppuhinta näistä tutkimuksista sen jälkeen, kun hinnasta on vähennetty sairausvakuutuskorvaus. Vertailu julkistettiin liiton Kuluttajauutiset-lehdessä.

Hintavertailu pohjautui yhdeksään oireiden mukaan nimettyyn tutkimuspakettiin, kuten esimerkiksi aikuisen virtsakivitautiepäily, aikuisen rasitusrintakipu, pitkittynyt selkävaiva, aikuisen pitkittynyt hengitystieinfektio, pikkulapsen pitkittynyt hengitystieoireilu ja astmaepäily. Kukin tutkimuspaketti sisälsi oireiden mukaiset, nimetyt laboratorio- tai röntgentutkimukset siten, että lapsen hengitystieoireilua ja astmaepäilyä selvitettiin laskolla, CRP:llä ja pienellä verenkuvalla, kyhmyä aikuisen kilpirauhasessa vapaan tyroksiinin ja tyreotropiinin määrityksillä sekä kilpirauhasen kaikututkimuksella ja ohutneulabiopsialla jne.

Tiedot tutkimuspakettien loppuhinnoista saatiin yli kymmeneltä vastaajalta, joiden arvioidaan edustavan noin 80 %:a Helsingin markkinoista. Kyselyyn osallistuivat mm. Diakonissalaitoksen Lääkäriasema ja sairaalan röntgen, Hakaniemen Poliklinikka Oy, Helsingin Lääkärikeskus Bulevardi 10 Oy, Helsingin Lääkärikeskus ja Laboratoriot, Hämeentien Lääkärikeskus Oy ja Hämeentien Laboratorio Oy, Kolmen Sepän Lääkäriasema, Lauttasaaren Lääkäriasema, Lääkäriasema Femeda, Oulunkylän Kuntoutussairaala, Sairaalaosakeyhtiö Mehiläinen, Syöpäjärjestöjen Helsingin Poliklinikka ja Vita-terveyspalvelut Oy.

Mikään kyselyyn vastanneista palvelun tuottajista ei osoittautunut hinnoiltaan yksiselitteisesti kalleimmaksi. Esimerkiksi kilpirauhasen kyhmyn tutkimusten hinta vaihteli sairausvakuutuskorvauksen vähentämisen jälkeen 855 markasta 374 markkaan ja lapsen hengitystieoireiden selvittely noin 300 markasta noin 120 markkaan. Sappikivitautiepäilyssä hintahaitari oli 908-305 markkaa. Huomattavan erilaisiin loppuhintoihin päädyttiin sairausvakuutuskorvauksen vähennyksen jälkeen mm. virtsakivitautia epäiltäessä.

Vita-Terveyspalvelun

hinnat halvimmat

Halvimmiksi osoittautuivat suomalais-saksalaisen Vita-Terveyspalvelut Oy:n tutkimuspaketit. Suuren saksalaisen laboratorioyrityksen, Kramer-ryhmän, puoliksi omistama yritys teettää osan laboratoriotutkimuksistaan Saksassa.

Vita-Terveyspalvelut Oy:n toimitusjohtajan ja toisen omistajan LL Jukka Hurmeen mukaan tärkeimmät tutkimukset tehdään yrityksen omassa Helsingin laboratoriossa, osa muissa suomalaisissa laboratorioissa ja osa Saksassa. Hurme sanoo yrityksen pyrkivän hinnoittelemaan tutkimuksensa KELAn sairausvakuutustaksan mukaan, jos se on tuotantokustannusten puolesta mahdollista.

- Kuluttajaliiton tutkimukseen sisältyneistä tutkimuspaketeista vain yhden laboratoriotutkimukset tehdään Saksassa. Lääkärien kannalta tärkein asia Vitan laboratoriohinnoissa on se, että potilaan maksaman loppuhinnan oleellisesti alentuessa yksityissektorin lääkäreillä on mahdollisuus tutkia potilastaan enemmän, Jukka Hurme sanoo.

KELAssa selvitetään parhaillaan, vaikuttaako laboratoriotutkimusten suorittaminen ulkomailla sairausvakuutuskorvaukseen. KELAn asiantuntijalääkärin Pauli Karlin mukaan Vita-Terveyspalvelut Oy:n kanssa on keskusteltu asiasta ja KELA olettaa, ettei ulkomaille tehtäväksi lähetetyistä tutkimuksista toistaiseksi kirjoiteta korvaustositteita, ennen kuin asia on perusteellisesti selvitetty. (SS)

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030