1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Kuntoutus etänä, läsnä vai kokonaan tauolla?
Ajan­kohtai­sta 20/2020 vsk 75 s. 1189

Kuntoutus etänä, läsnä vai kokonaan tauolla?

Lääkinnällisen kuntoutuksen kentällä on suurta epätietoisuutta toimintavoista.

Kuntoutus etänä, läsnä vai kokonaan tauolla? Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/Aop

Viime ajat lastenpsykiatri, lasten psykoterapeutti ja valmistumassa oleva psykoanalyytikko IPA Ulla Koskenranta-Aalto on antanut psykoterapiaa puhelimitse.

Kun Kela poikkeustilan alussa kehotti luopumaan kasvokkain tapahtuvista terapioista, hän noudatti kehotusta. Vaikka Kela pian höllensi sääntöjä, on Koskenranta-Aalto pitäytynyt etätyöskentelyssä.

”Meillä on suuri huoli kuntoutuksen alas ­ajamisesta.”

Tiina Mäkinen

– Etätyöskentely on hyvin erilaista, kun on vain äänen varassa. Joidenkin potilaiden kanssa se toimii hyvin, toisten kanssa se on haastavampaa. Etätyöskentely tuntuu jopa raskaammalta kuin läsnäolo, hän kertoo.

Järvenpäässä työskentelevä Koskenranta-Aalto miettii parhaillaan palaamista lähityöskentelyyn niiden potilaiden kanssa, jotka eivät ole halunneet etäterapiaa. Muiden kanssa hän arvelee jatkavansa etätyöskentelyä kesälomiin saakka.

– Tämä riippuu myös potilaiden toiveista ja siitä, onko heillä lähipiirissä riskiryhmiin kuuluvia.

Koskenranta-Aalto uskoo psykoterapeuttien pohtineen tarkasti sitä, miten toimitaan, jos etätyöskentely ei sovi potilaalle, mutta terapiaa ei voi tauottaa.

– Monet ovat varmaankin jatkaneet lähityöskentelyä sellaisten asiakkaiden kanssa, hän arvioi.

Kentän tilanne sekava

Lääkinnällisen kuntoutuksen kentällä kasvaa huoli siitä, että osa kuntoutuksista on ollut katkolla poikkeustilan julistamisesta saakka. Kelan, sairaanhoitopiirien ja kuntien ohjeet poikkeavat toisistaan.

– Tilanne on sekava, ja kansallinen ohjaus puuttuu. Osa maksajatahoista on ohjeistanut, että vain etäkuntoutus on mahdollista ja osa, että etäkuntoutus ei ole lainkaan mahdollista, kertoo puheenjohtaja Tiina Mäkinen Suomen Fysioterapeutit ry:stä.

– Vaikka STM ja aluehallintovirastot ovat antaneet uusia tarkentavia ohjeita, se ei välttämättä ole tuonut muutosta kentälle.

Kelan linjaus lähiterapioiden kieltämisestä oli voimassa vain muutaman päivän. Nykyisten ohjeiden mukaan kasvokkain tapahtuva lääkinnällinen kuntoutus on mahdollista.

Lue myös

– Ohjetta tarkistettiin nopeasti. Luotamme siihen, että terapeutti ja asiakas keskustelevat siitä, mikä on turvallista, kertoo suunnittelija Eija Haapala Kelasta.

Tällä välin osa fysioterapiayrittäjistä ehti kuitenkin keskeyttää kuntoutustoiminnan, eikä ole avannut sitä uudestaan.

– Meillä on suuri huoli kuntoutuksen alas ajamisesta. Toivomme valtakunnallisia linjauksia, joilla ylläpidetään ihmisten toimintakykyä, Mäkinen sanoo.

Kelan laskutustietojen perusteella psykoterapioita näyttää toteutuneen etäyhteydellä melko paljon. Eija Haapalan tietojen mukaan lisäksi ainakin puheterapeutit, toimintaterapeutit ja fysioterapeutit ovat antaneet etäkuntoutusta. Kelan tutkimusosasto tekee toukokuun aikana asiasta kyselyn terapeuteille.

Ryhmäterapiat ja laitosmuotoiset kuntoutukset ovat keskeytyneet. Allaskuntoutusta ei ole pääosin voitu jatkaa, koska uimahallit ovat kiinni.

Kirjoittajat
Anne Seppänen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Hyvää kesää

Lääkärilehden uutistuotanto jää kesätauolle juhannuksena.

Tieteessä
Kotimittaus toimiva vaihtoehto verenpaineen vuorokausirekisteröinnille

Sen sijaan kajoamattomasti arvioidun sentraalisen verenkierron paineen mittaus ei näyttänyt tuovan lisähyötyä diagnosointiin.

Ajassa
Lääkekorvaukset ylittivät 1,5 miljardia euroa

Kelan maksamat lääkekorvaukset kasvoivat viime vuonna 91 miljoonaa euroa.

Ajassa
Biopankkien toimintaa yhtenäistetään

Biopankkilain uudistuksessa sovitettiin yhteen biopankkilainsäädännön ohjausryhmän tunnistamat muutostarpeet ja EU:n tietosuoja-asetuksen edellyttämät muutokset.

Ajassa
Klamydia, tippuri ja kuppa leviävät

Seksitautien määrä lisääntyi selvästi vuonna 2019.

Ajassa
Aloittaako HUS kohdunsiirrot?

HUS suunnittelee pilottitutkimuksen aloittamista ja kohdunsiirtoryhmän perustamista.