Ajan­kohtai­sta

Kuolemasta ilmoitettava viipymättä väestötietojärjestelmään

Aiemmin tieto on ilmoitettu kuolemansyyn selvityksen, lääkärin tutkimusten ja hautausluvan jälkeen.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1

Terveydenhuollon toimintayksikön, THL:n tai lääkärin on pääsääntöisesti ilmoitettava tieto henkilön kuolemasta väestötietojärjestelmään viipymättä kuoleman toteamisen jälkeen, tiedottaa STM valtioneuvoston asetuksen muutoksesta.

Mikäli kuolinpäivää ei kyetä määrittämään kuoleman toteamisen yhteydessä, tieto ilmoitetaan, kun kuolinpäivä on määritelty tai arvioitu. Väestötietojärjestelmästä tieto välittyy Kelalle ja Verohallinnolle sekä yksityissektorin toimijoille kuten rahoitus- ja vakuutustoimialoille.

Aiemmin tieto henkilön kuolemasta on tehty kuolemansyyn selvityksen jälkeen tai kun lääkäri on suorittanut välittömästi ruumiiseen liittyvät tutkimukset ja antanut hautausluvan.

Muutoksella pyritään nopeuttamaan vainajan kuolemaa koskevan tiedon tallentamista väestötietojärjestelmään. Näin kuolintiedon luotettavuus paranee ja esimerkiksi identiteettivarkauksien riski pienenee. Myös hallinnolliset kulut laskevat, kun tieto on ajan tasalla.

Lue myös

Asetuksessa täsmennetään samalla hautaukseen liittyvää sääntelyä. Vainajan ruumista säilyttävä yksikkö saa luovuttaa vainajan ruumiin haudattavaksi vasta, kun lääkäri on laatinut hautausluvan ja antanut sen omaiselle tai hautauksesta huolehtivalle taholle.

Kuolemaan ja hautaukseen liittyvät lomakkeet vahvistaa jatkossa THL. STM:n lomakkeita voi käyttää kunnes lomakkeet uudistetaan.

Valtioneuvoston asetus tulee voimaan 2. tammikuuta 2019.

Kuva: Fotolia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030