Lehti 42: Ajan­kohtai­sta 42/2001 vsk 56 s. 4257

Kustannukset on ajettava alas Karjaa tiukentaa linjaa Folkhälsanin kanssa

Suvi Sariola

Karjaan kaupunki tiukentaa selvästi linjaa yhteistyössään Folkhälsanin kanssa.

- Tämä kaupunki ei kestä sitä, että meillä on 10-12 miljoonaa markkaa liian suuret vanhustenhuollon ja perusterveydenhuollon menot. Kustannukset on saatava alas, sanoo Karjaan kaupunginjohtaja Kaj Lindholm.

Karjaa teki vuonna 1998 Folkhälsanin kanssa sopimuksen, jolla kaupunki ostaa Folkhälsanilta koko perusterveydenhuoltonsa ja vanhustenhuoltonsa.

Kaupunginjohtaja Lindholmin mukaan Karjaan vanhustenhuollon ja perusterveydenhuollon menot ovat noin 24 % korkeammat kuin niiden kuuluisi Stakesin tarveindeksin mukaan olla. Nyt kustannukset halutaan alas. Karjaan kaupunginvaltuusto on linjan tiukentamisesta aivan yksimielinen, toisin kuin aikaisemmin.

- Toiminta on pakko suhteuttaa kaupungin talousarvion raameihin. Sekä vanhustenhuollon että terveydenhuollon kustannukset ovat nousseet jatkuvasti, Lindholm sanoo.

Vuosi 2001 vapaata pudotusta

Hänen mukaansa palvelujen tilaus ja toteutus on ollut vaikea sovittaa yhteen etenkin tänä vuonna.

- Karjaan vuotta 2001 koskeva tilaus Folkhälsanille oli tiukka ja tarkka, mutta silti tilanne karkaa kaupungin käsistä.

Lindholmin mukaan vuosi 2001 on ollut vapaata pudotusta, joka on pysäytettävä.

Nyt kaupunki neuvottelee tilanteesta Folkhälsanin kanssa. Ratkaisuja on tehtävä pian, sillä Karjaan talousarvio lyödään lukkoon joulukuun alkupuolella.

Kaupunki etsii myös ulkopuolista osaamista tilannetta selvittämään. Neuvoja on kysytty talousvaikeuksien kanssa painiskelleesta Karkkilasta, ja niitä pyydetään myös sisäministeriöstä, Kuntaliitosta ja Stakesista.

Aikaisemmin Karjaalla arvioitiin, ettei Folkhälsan-sopimusta voida purkaa esimerkiksi sen vuoksi, että kaupunki joutuisi maksamaan Folkhälsanille Meltolan sairaalan remontoinnista aiheutuneet kustannukset.

- Remonttiin kuluneet rahat ovat pieniä verrattuna siihen, että kustannukset kasvaisivat tätä rataa, eli 37 miljoonasta markasta 44 miljoonaan markkaan kolmessa vuodessa, Lindholm toteaa.

Karjaa osti Meltolan sairaalan aikanaan Uudenmaan sairaanhoitopiiriltä ja vuokrasi sen Folkhälsanille. Ostolla kaupunki halusi turvata sairaalan työpaikat.

Oppia Ruotsista

Kaupunginjohtaja Lindholm uskoo, että kunnan ja yksityissektorin yhteistoiminta on tulevaisuutta. Opittavaa kuitenkin vielä on.

Oppia hän on käynyt hakemassa Ruotsista, missä tutustui sekä Tukholman että Nackan kunnan kokemuksiin palvelujen yksityistämisestä.

Lue myös

Ruotsissa on yksityistämisestä kymmenen vuoden kokemus, ja Lindholm huomauttaa, että myös siellä on tehty virheitä.

Ruotsalaiskokemusten pohjalta hän pitää Karjaan sopimusta Folkhälsanin kanssa liian laajana.

- Yksi sieltä saatu neuvo oli, ettei yksityistämisen pidä olla liian totaalista, vaan toiminnot on pilkottava. Lisäksi on hyvä, että kunnalla on omaakin toimintaa, niin että kunta voi kilpailla yksityisen tuottajan kanssa.

Oleellista on tuottajien kilpailuttaminen, jolla saadaan käsitys oikeasta hintatasosta. Karjaan vanhustenhuollon ja perusterveydenhuollon yksityistämistä ei aikanaan kilpailutettu lainkaan.

Tärkeää on myös sopimuksen pituus. Ruotsalaisten käytäntönä on tehdä sopimus kolmeksi vuodeksi kerrallaan. Karjaa ja Folkhälsan sen sijaan sopivat kymmenestä vuodesta.

Ruotsalaiset korostivat myös sopimuksenteon läpinäkyvyyttä ja avoimuutta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030